copiii născuți în timpul pandemiei au o "protecție fascinantă" împotriva bolilor comune

Un nou studiu a descoperit că bebelușii născuți în timpul pandemiei, când măsurile de distanțare socială erau în vigoare, au o „protecție fascinantă” împotriva afecțiunilor comune, precum alergiile.

Cercetătorii cred că acești copii au dobândit mai mulți microbi benefici de la mamele lor după naștere, care ar putea acționa ca un scut împotriva bolilor. Ecosistemul de bacterii naturale din intestin, cunoscut sub numele de microbiom, joacă un rol esențial în sănătatea umană.

Studiul a analizat probe de fecale de la 351 de copii născuți în primele trei luni ale pandemiei, comparându-i cu un grup de copii născuți înainte de pandemie. Au fost utilizate și chestionare online pentru a colecta informații despre dietă, mediul de acasă și sănătate, notează Digi24.

Beneficiile distanțării sociale

Rezultatele au arătat că:

  • Aproximativ 5% dintre bebelușii născuți în izolare au dezvoltat o alergie alimentară la vârsta de un an, comparativ cu 22,8% în celălalt grup.
  • Doar 17% dintre bebelușii născuți în izolare au avut nevoie de un antibiotic până la vârsta de un an, comparativ cu 80% în celălalt grup.

Impactul pe termen lung

Profesorul Jonathan Hourihane, pediatru și autor al cercetării, a declarat: „Acest studiu oferă o nouă perspectivă asupra impactului izolării sociale în rândul bebelușilor asupra microbiomului intestinal. Sperăm să reexaminăm acești copii la vârsta de cinci ani pentru a vedea dacă există un impact pe termen lung al acestor schimbări interesante în microbiomul intestinal.”

Acest studiu sugerează că expunerea redusă la agenți patogeni în timpul pandemiei ar fi putut favoriza o dezvoltare mai echilibrată a microbiomului la sugari, oferindu-le o protecție sporită împotriva alergiilor și a altor boli.

Ultima oră

Comentariul meu