Șapte artiști contemporani de talie mondială se află zilele aceste în competiție pentru a expune în centrul Londrei, într-unul dintre cele mai prestigioase locuri de pe planetă: The Fourth Plynth, în Trafalgar Square. Andra Ursuța, artistă de origine română, care trăiește și expune la New York și Londra, a intrat în competiție cu o statuie ecvestră, a cărei machetă poate fi vizionată la National Gallery, în Londra. Interesant este că în această competiție juriul este chiar publicul, și oamenii de pretutindeni sunt invitați să-și voteze on line lucrarea favorită.
„Este important să găsim modalități de a încuraja publicul să privească și să se intereseze de artă, fie că este vorba de marile tablouri din muzeele noastre sau de noile opere de artă din spațiile publice, și aș dori să îndemn publicul să își spună părerea cu privire la aceste propuneri interesante”, a declarat directorul National Gallery, Gabriele Finaldi, vorbind despre competiție.
Al patrulea soclu
În Trafalgar Square există câte un soclu în fiecare dintre cele patru colțuri ale pieței. Cele două socluri sudice poartă sculpturile lui Henry Havelock și Charles James Napier. Soclurile nordice sunt mai mari, întrucât au fost concepute pentru statui ecvestre și, într-adevăr, pe soclul nord-estic se află statuia lui George al IV-lea. Cel de-al patrulea soclu ar fi trebuit să găzduiască o statuie ecvestră a lui William al IV-lea, dar a rămas gol vreme de 150 de ani din cauza fondurilor insuficiente.
Soarta soclului a fost dezbătută în repetate rânduri până când, în 1999 s-a luat decizia ca acesta să fie ocupat prin rotație de câte o lucrare contemporană. Paisprezece sculpturi au fost expuse în acest loc emblematic până în prezent, iar lucrarea care se află astăzi la fața locului se numește Antelope și a fost realizată de Samson Kambalu.
„The Fourth Plinth (Al Patrulea Soclu) este renumit în întreaga lume pentru că aduce arta contemporană de talie mondială în inima Londrei. Sunt încântată că artiștii preselecționați ne-au oferit piese care ne îndeamnă la reflecție. Timp de 25 de ani, sculpturile de pe Fourth Plinth au stârnit interes și dezbateri, scoțând la iveală criticul de artă din fiecare. Nu mă îndoiesc că aceste propuneri vor continua această tradiție fantastică,” a subliniat viceprimarul pentru cultură și industrii creative al Londrei, Justine Simons.
Cele șapte lucrări care se bat pentru al patrulea soclu
În cele ce urmează vă prezentăm câteva detalii despre cele șapte lucrări ale căror machete sunt expuse la National Gallery. Două dintre ele vor fi alese să ocupe acest al patrulea soclu vreme de doi ani, prin rotație: una începând din 2026, cealaltă din 2028.
„Doamna în Albastru” este o lucrare propusă de Tcahabalala Self. Sculptura este inspirată de dorința artistei de origine americană de a aduce în Trafalgar Square femeia contemporană „de toate vârstele”.
„Zâmbetul pe care îl dăruiești se întoarce la tine” este titlul lucrării pline de viață și culoare pe care o propune de Chila Burman. Sculptura reprezintă mașina de înghețată a tatălui artistei, motiv recurent în lucrările sale.
„Hornero”, de Gabriel Chaile celebrează comportamentul păsării olar, emblema națională a Argentinei. Lucrarea lui Chaile va imita forma cuibului acesteia, care seamănă cu un vechi cuptor cu lemne.
„Să credeți în nemulțumire” este îndemnul pe care îl lansează Ruth Ewan prin sculptura ei, care înfățișează o pisică neagră. Lucrarea celebrează mișcarea de emancipare a femeilor și face referire la sufragete, care erau reprezentate caricatural in mass-media vremii sub forma unor pisici.
Lucrarea semnată de Thomas Price se intitulează „Sentimente străvechi” și înfățișează o figură feminină inventată de artist. Trăsăturile acesteia reprezintă un amalgam rasial, un portret colectiv al comunității.
„Cartofii dulci și ignamele nu sunt același lucru”, spune Veronica Ryan. În viziunea ei, acest cartof modest, originar din Peru, a călătorit în întreaga lume și este o metaforă pentru lumea pestriță care se adună în Trafalgar Square.
Lucrarea propusă de Andra Ursuța nu are titlu. Artista prezintă conturul unei persoane în mărime naturală, așezată pe cal, acoperită cu un giulgiu și turnată într-o rășină de culoarea algelor verzi. Fiind doar un contur, sculptura întruchipează multiplele ipostaze ale sculpturii publice, ale comemorării, într-un moment și un timp în care există o dezbatere publică tot mai aprinsă cu privire la utilizarea spațiului public.
Dacă doriți să descoperiți lucrările implicate în competiție și să votați, o puteți face accesând următorul link până duminică, 17 martie 2024: www.london.gov.uk/vote-fourth-plinth. Iar aici puteți arunca o privire ca să vedeți ce alte lucrări au mai stat pe soclul buclucaș în ultimii douăzeci și cinci de ani!