sibienii își vor putea steriliza câinii pe gratis, cu bani de la primărie. proiectul e în dezbatere publică 

Sute de stăpâni de câini din Sibiu își vor putea steriliza patrupezii pe cheltuiala primăriei. Un proiect de hotărâre în acest sens, întocmit la inițiativa consilierilor USR, se află în prezent în dezbatere publică. 

Sibienii își vor putea steriliza câinii, în mod gratuit, printr-un program derulat de Primăria Sibiu. Inițiatorii acestui proiect, aflat în prezent în dezbatere publică, sunt cei patru consilieri locali din grupul USR Sibiu. 

500 de câini cu stăpân vor fi sterilizați 

Inițiativa are rolul de a reduce înmulțirea necontrolată a câinilor și de a limita numărul patrupezilor fără stăpân ce umblă pe străzile Sibiului. „Având în vedere problema legată de numărul mare de animale fără stăpân de pe străzile Sibiului, ce apare din nou și din nou, indiferent de eforturile mai mici sau mai mari ale autorităților și ale organizațiilor non-guvernamentale pentru a o rezolva, trebuie găsită o soluție ce va produce efecte pe termen lung. Principala cauză a apariției animalelor fără stăpân o constituie animalele cu stăpân nesterilizate. Proprietarii de animale le permit să se înmulțească necontrolat, abandonând apoi puii care devin animale fără stăpân”, se arată în referatul de aprobare. 

Inițiatorii proiectului arată că cea mai bună soluție pentru a limita acest fenomen este suportarea din bugetul Consiliului Local a costurilor cu sterilizarea câinilor cu stăpân, de rasă comună. „Acest program se poate realiza prin întocmirea unui protocol de colaborare între Primăria Sibiu și cabinetele veterinare ce doresc să facă parte din program. Costul pentru operațiunile de identificare/înregistrare și sterilizare se ridică la aproximativ 400-450 ron/animal. Pentru anul 2024 propunem ca să fie înregistrați (microcipare) și sterilizați maximum 500 de câini de rasă comună, valoarea totală ridicându-se la aproximativ 225.000 ron. Investind această sumă acum, se poate reduce foarte mult numărul animalelor fără stăpân, ducând la economii mari în viitor. Costurile cu ridicarea, transportul, cazarea și hrana unui animal fără stăpân fiind de zeci de ori mai mari decât costurile cu identificarea/înregistrarea și sterilizarea.

Cine poate beneficia de sterilizarea gratuită a câinilor 

Persoanele care au domiciliul permanent pe raza municipiului Sibiu vor putea beneficia de sterilizare gratuită a câinilor. Condiția este ca aceștia să dețină maximum trei câini a rasei comune și a metișilor acestora. De asemenea, o altă condiție este ca familiile să aibă un venit total lunar echivalent cu un salariu minim pe economie plus încă jumătate dintr-un salariu minim pe economie. 

Cererile de sterilizare se vor depune la adresa de e-mail a Serviciului Public Managementul Integrat pentru Ecosisteme Urbane, odată ce proiectul va fi adoptat. Sibienii vor avea nevoie, pentru înscriere, de copia actului de identitate, copia carnetului de sănătate al câinilor și de dovada faptului că îndeplinesc condițiile mai sus amintite. 

Persoanele fizice sau juridice interesate pot depune în scris, până la data de 21.03.2024, propuneri, sugestii sau opinii cu valoare de recomandare cu privire la acest proiect de hotărâre. Propunerile, sugestiile sau opiniile cu valoare de recomandare pot fi depuse la adresa de e-mail pms@sibiu.ro sau letric la sediul Primăriei Municipiului Sibiu din str. Samuel Brukenthal nr. 2, camera 8. Proiectul de hotărâre poate fi consultat pe site-ul propriu al Primăriei la secțiunea https://sibiu.ro/consiliu/proiecte_dezbatere şi la Centrul de Informații pentru Cetățeni din cadrul Primăriei Municipiului Sibiu.

Citește și: Soluție pentru a preveni înmulțirea animalelor fără stăpân în Sibiu – „Primăria, parteneriat cu cabinetele veterinare”

Ultima oră

Comentariul meu