Se reiau pelerinajele la Ierusalim, după 4 luni de suspendare. Sibienii vor fi însoţiţi de preoţii ghizi ai Patriarhiei

După o pauză forțată de patru luni cauzată de războiul dus de Israel împotriva Hamas, după sângerosul atac din octombrie 2023, pelerinajele la Ierusalim au fost reluate, inclusiv pentru credincioșii din Sibiu care doresc să viziteze locurile sfinte. Patriarhia Română a anunțat recent reluarea acestor călătorii spirituale, marcând un moment important pentru comunitatea credincioșilor.

„După patru luni de izolare ca urmare a evenimentelor de război pornite la sfârșitul anului trecut, la așezămintele românești din Țara Sfântă au răsunat din nou rugăciuni de comuniune și de bucurie cu prilejul pelerinajului efectuat de un grup de părinți ghizi ai  Patriarhiei Române”, a anunţat Patriarhia pe site-ul său, în urmă cu câteva zile.

Se reiau pelerinajele la Ierusalim, după 4 luni de suspendare. Sibienii vor fi însoţiţi de preoţii ghizi ai Patriarhiei
Sursă foto: Biserica Românească de la Ierusalim, reprezentanta BOR

Călătoria românilor la locurile sfinte se desfășoară în condiții depline de siguranță, declară Arhim. Teofil Anăstăsoaie, reprezentantul Patriarhiei Române la Locurile Sfinte. Acesta menţionează că, la Biserica Reprezentanței Patriarhiei Române din Ierusalim,  preoţii ghizi au săvârșit în sobor Dumnezeiasca Liturghie, înălțând rugăciuni pentru pace şi pentru binecuvântarea tuturor celor care se ostenesc în Țara Sfântă și a pelerinilor care așteaptă să revină.

Se reiau pelerinajele la Ierusalim, după 4 luni de suspendare. Sibienii vor fi însoţiţi de preoţii ghizi ai Patriarhiei
Comuniune cu preoţii ghizi , la Biserica Româneascâ de la Ierusalim

Pe pământul sfânt, pregătirile pentru revenirea credincioşilor pelerini este în derulare. Atât Biserica Sfântului Mormânt, cât şi Piatra Ungerii (Lespedea de unde izvorăşte mir şi locul unde Iosif a pregătit trupul lui Iisus pentru punerea în mormânt), au fost în renovate în aceste luni de izolare pe fondul războiului din Fâşia Gaza.

Dacă înainte de conflict, atmosfera de la Piatra Ungerii era una animată ( foto dreapta jos), iar  lespedea dreptunghiulară de piatră de culoare roşiatică, deasupra căreia atârnau opt candele mari, era asaltată de oameni, în prezent aceasta este înconjurată de materiale de protecţie, de aproape o luna de zile, dar lucrările se vor încheia foarte curând (foto stânga jos). După tradiţie, acesta este locul unde Trupul Mântuitorului a fost uns cu miresme.

Se reiau pelerinajele la Ierusalim, după 4 luni de suspendare. Sibienii vor fi însoţiţi de preoţii ghizi ai Patriarhiei
Lespedea sau Piatra Ungerii, de la Sfântul Mormânt-Ierusalim

Pe de altă parte, accesul credincioşilor la Mormântul lui Isus, o bisericuţă  din centrul rotondei, aflată în incinta Bisericii Sfântului Mormânt din Ierusalim, a fost şi el restricţionat, în ultimele luni.

Accesul pelerinilor în incinta locurilor sfinte a fost limitat o perioadă

La toate sărbătorile religioase care au avut loc, cum au fost, de pildă, Sărbatoarea Naşterii Domnului sau cea a Anului Nou, aşa cum sunt la noi, pe rit vechi, doar câtorva pelerini le-a fost permis să intre la locurile sfinte. Chiar şi unii dintre noi, monahii, am avut avut voie în număr limitat să participăm la ceremonii , ne-a declarat maica Kiriaki, de origine română, care se află într-una din mănăstirile din Ţara Sfântă de mai bine de 18 ani.

Se reiau pelerinajele la Ierusalim, după 4 luni de suspendare. Sibienii vor fi însoţiţi de preoţii ghizi ai Patriarhiei
Maica Kiriaki şi Biserica Sfântului Mormânt, de la Ierusalim

„De câteva zile, au reînceput să vină grupuri la noi, însoţite de preoţi ghizi, din diverse părţi ale României „, ne mărturiseşte maica Kiriaki, de la Mănăstirea Eleon aflată pe Muntele Măslinilor, din Ierusalim, adăugând că revenirea pelerinilor, în special români, este privită cu mare bucurie de către monahi, după o perioadă lungă de absenţă.

Măicuţa ne povesteşte că, după izbucnirea conflictelor de pe pămîntul sfânt, rareori mai sunt văzuţi pelerini singuri, grupurile cu ghizi fiind cele care oferă, probabil, mai multă siguranţă.

Credincioşii din Sibiu se pot înscrie pentru pelerinajele din lunile aprilie şi mai, ghidate de preoţi locali

Mai multe agenţii de turism au anunţat reluarea pelerinajelor în Ţara Sfîntă, începând cu lunile aprilie-mai 2024, dar cel mai devreme, din 20 martie 2024, pelerinajele vor fi derulate de către Basilica Travel, după cum se anunţă pe site-urile agenţiilor.

Preţurile unor astfel de pelerinaje de 5-8 zile, în primăvara lui 2024, cu plecări de pe aeroporturile din Cluj sau Bucureşti, anunţate de către agenţiile de turism cu acest specific, pornesc de la 850 de dolari (Mediteranatour) şi ajung până la 1200 de euro, de persoană (Europa Travel, Renaşterea Travel sau Basilica Travel), în funcţie de perioada în care se desfăşoară.

Credincioşii din Sibiu au la îndemână Centrul de Pelerinaje Sfântul Mare Mucenic Oprea, din cadrul Mitropoliei Sibiu.  Agenţia de pe strada Cetăţii, deschisă în 2023, la data de 17 martie, la prima ședință administrativă organizată la Protopopiatul Ortodox Român Sibiu, după încetarea restricțiilor impuse de pandemie.

De activitatea agenției de turism din Sibiu se ocupă preotul misionar Emil Oancea, care ne-a precizat că primul grup cu pelerini majoritari sibieni va fi organizat începând cu luna aprilie, iar înscrierile vor putea începe peste aproximativ 2 săptămâni.

„Pentru a evita sărbătoarea Ramadanului din această perioadă şi eventuale conflicte care ar putea izbucni, aceasta fiind foarte importantă pentru populaţia arabă, am ales să programăm pelerinajele pentru lunile aprilie şi mai 2024. Sibienii vor avea asigurat transport, în grup, către aeroportul din Bucureşti, de unde vor avea loc zborurile. Noi dispunem de 10 preoţi ghizi, care însoţesc, pe rând, pelerinii,  ne-a declarat preotul Oancea.

Sărbătoarea Ramadanului, cunoscutul Post al musulmanilor din lumea întreagă, este programată, în 2024, să înceapă din 10 martie şi să se încheie în 09 aprilie.

Pe fundalul războiului din Fâșia Gaza, posibilitatea izbucnirii unor revolte în Cisiordania și Ierusalimul de Est crește vertiginos în această perioadă, iar acest fapt a mobilizat reprezentanții sistemului israelian de apărare să ajungă  să ia o decizie comună în privința numărului de credincioși islamici care vor avea permisiunea să urce pe Muntele Templului, după cum anunţă agenţiile de presă locale, din Israel.

Cei care doresc, totuşi, să ajungă mai repede în Ţara Sfântă, respectiv în luna martie, pot alege să apeleze la agenţia din Bucureşti, la pelerinajul anunţat pe site.

Ultima oră