Muzeul ASTRA Sibiu prezintă la Madrid o expoziție excepțională de cămăși tradiționale românești

Muzeul ASTRA prezintă la Muzeul de Artă și Tradiții Populare din Madrid „CĂMAȘA. ELEGANȚA VEȘMÂNTULUI”, o expoziție care reunește 138 de bunuri excepționale ale patrimoniului național al României, din care 130 sunt clasate în categoriile Tezaur și Fond.

Expoziția de patrimoniu este posibilă grație colaborării dintre Muzeul ASTRA, Muzeul de Artă și Tradiții Populare din Madrid și Institutul Cultural Român din Madrid, sub auspiciile Ambasadei României în Regatul Spaniei, cu patronajul Ministerului Culturii din România.

Expoziția „CĂMAȘA. ELEGANȚA VEȘMÂNTULUI” poate fi vizitată la Muzeul de Artă și Tradiții Populare din Madrid (Centrul Cultural La Corala, C. de Carlos Arniches, 3,5, Centro, 28005), în perioada 11 martie 2024 – 24 iunie 2024.

Vernisajul va avea loc luni, 11 martie 2024, de la ora 18.30, în prezența reprezentanților muzeului spaniol – prorectorul Universității Autonome din Madrid, Miguel Manso Silván și conservatoarea muzeului Ana Isabel Díaz-Plaza Varón, a reprezentanților primăriei Madrid, a însărcinatului cu afaceri a.i al Ambasadei României în Regatul Spaniei, Raluca Mihăilă, a directorului ICR Madrid, Maria Floarea Pop, și a reprezentanților Muzeului ASTRA, Mirela Crețu, director managementul colecțiilor, Iulia Teodorescu, Elena Găvan și Camelia Ștefan care vor susține prelegeri și vor oferi un tur ghidat al expoziției.

Program de vizitare: de luni până vineri de la 10:00 la 20:00 și sâmbăta de la 10:00 la 14:00.

Intrarea este liberă

Expoziția reunește cămăși din colecțiile Muzeului ASTRA din Sibiu expuse fie individual, fie în ansambluri de costume tradiționale, aparținând spațiului multietnic transilvănean în dialog cu cămăși din zone limitrofe, de la sfârșitul secolului al XIX-lea până în secolul al XX-lea. Statutul patrimonial al costumului tradițional începe să fie recunoscut în această perioadă, în contextul politico-cultural de căutare și definire a identității naționale. Costumele alese subliniază importanța codurilor vestimentare ale purtătorilor, cu elemente de croi similare dar tratate diferit, de la o regiune la alta. Accentul este pus pe eleganța costumului și sublinierea statutului social al purtătoarei/purtătorului într-un anumit moment al vieții. Ele devin coduri non-verbale, cu un puternic impact vizual.

„Eleganța veșmântului! Un discurs peste veacuri despre cămăși create cu dăruire și purtate cu rafinament! Vă invităm să le descoperiți în pânze rigide de cânepă cusute cu fir de lână sau de arnici (bumbac) și în pânze spumoase de in și bumbac cusute cu râuri de mătase! Vor fi expuse nouă costume spectaculoase de fată și nevastă din zona Sibiului, Mărginimea Sibiului (Rășinari, Săliște), Țara Oltului (Săcădate, Avrig), zona Rupea (Paloș), Valea Hârtibaciului (Săsăuș) și două costume bărbătești din Mărginimea Sibiului (Săliște) și de pe Valea Hârtibaciului (Săsăuș). Expoziția va fi completată cu cămăși din Sibiu, zona Munților Apuseni și din Țara Bârsei, cu acoperăminte de cap de sărbătoare din Avrig, Jina și Sibiu cu mostre inedite de broderie – trei planșe din Albumul Minerva Cosma (35 mostre de broderie) și încă 14 mostre reprezentative pentru cusăturile de pe cămăși.

Vizitatorii vor fi invitați să cunoască lumea transilvăneană din prima jumătatea a secolului al XX-lea prin acuarele și fotografii din Arhiva documentară a Muzeului ASTRA, și să descopere tiparele după care se cos cămășile din zonă realizate de cercetătorul etnograf și totodată sensibila acuarelistă, Iuliana Fabritius-Dancu.”, Mirela Crețu, director muzee pavilionare Muzeul ASTRA.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică