Ziua internațională a femeii se sărbătorește în toată lumea pe 8 martie. La florării, la piață, în mall-uri, pe site-urile de cumpărături, la parfumerii și magazine cu cadouri personalizate începe forfota. Bărbații dar și femeile încep căutarea pentru cel mai sugestiv cadou pentru mama, iubita, sora, bunica, șefa, prietena cea mai bună, persoana care reprezintă esența feminității din viața lor.
Dedicarea pe care fiecare dintre noi o investește în căutarea cadoului perfect este recunoscută de către sărbătorite, iar clipa în care cadoul este oferit devine o sursă autentică de bucurie. Pentru suflet însă, altele sunt mai importante. La întrebarea „Ce-ți dorești pentru sufletul tău?”, mai rar îți dai ocazia să răspunzi.
[brid video=”1576914″ player=”38897″ title=”Întrebare de 8 martie” duration=”103″ description=”undefined” uploaddate=”2024-03-08″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1576914_th_65eb2856a9a41_1709910102.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1576914_hd_65eb2d2854864_1709911336.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1576914.mp4″ width=”16″ height=”9″]
Am vrut să știm ce își doresc femeile pentru ele, ca femei, ca individualități. Am mers, așadar pe străzile Sibiului și am întrebat. Unora le-a lipsit inspirația, altele au simțit că nu sunt destul de valoroase încât să merite să se gândească la astfel de lucruri, iar în cazurile mai norocoase, unele dintre ele au descoperit că sunt întru totul împlinite.
Doamna Marinela era la pas cu o prietenă. Ea mărturisește că își dorește să recupereze frumusețea tinereții, dar și sănătatea, pentru a putea savura în deplinătate anii de pensionare: „Tinerețea mea să se întoarcă. Să fiu sănătoasă, să mă bucur de pensie cât mai am”.
„Ajungem să fim orice altceva decât o persoană în sine”
Doamna Alina Veza spune că nu are nevoie decât de sănătate, pace, soare și liniște ca să se poată bucura de cei dragi. Mai spune că femeile ar putea să se bucure de mai mult respect și le îndeamnă să creadă în forțele proprii: „Sunt în primul rând foarte fericită că sunt soție, mamă, soacră și bunică și în afară de soare pace și liniște nu-mi pot dori nimic(…) La mulți ani la toate femeile, fete, domnișoare, mame și așa mai departe. Să ne bucurăm atâta timp cât suntem în familie, împreună, să arătăm societății că poate chiar dacă stăm așa în umbra bărbaților, putem mai mult decât ei ”
În același sentiment sunt Lavinia și Alexandra cărora le-ar plăcea să aibă parte de mai multă recunoștință pentru ceea ce sunt în calitate de ființe umane, lăsând la o parte identitatea lor feminină.
„Cred că apreciere și respect, nu doar de la persoanele din viața noastră ci peste tot, peste tot pe unde te duci, orice persoană cu care interacționezi să te aprecieze și că ești un om. Atunci când vorbim de femei mi se pare că uneori nu suntem luate în serios, câteodată numai din cauza sexului pe care îl avem și ar fi drăguț să fim privite ca niște oameni, egale cu celălalt sex. Ar fi foarte bine uneori să nu trebuiască doar tu să te gândești ce să faci de mâncare, ar fi un gest de apreciere care chiar poate să facă diferența într-o zi”, spune Lavinia.
„Mi se pare că tot timpul femeia e privită ca ceva separat de <<om>>, de multe ori ajungem să fim orice altceva decât o persoană în sine, o altă specie, sau uneori, din păcate un obiect. Uneori îți dorești să fii doar o persoană în afară de femeie, iubită, mamă”, a adăugat Alexandra.
Adelina e o mamă fericită și o femeie împlinită. Se afla la plimbare cu fetița ei aproape de centrul orașului și ne-a împărtășit că are tot ce și-a dorit și este recunoscătoare pentru asta.
„Cel mai important lucru pe care îl trăiesc ca mamă și femeie sunt momentele astea petrecute împreună. Noi două, femei și eu mamă și femeie. Cred că asta e tot ce îmi doresc mai mult, să petrecem timp de calitate împreună cu oamenii dragi”.
Sărbătoare cu dor și sacrificiu
Pe Păunița am întâlnit-o la un colț de stradă, se ruga să-i cumpere cineva ceva de mâncare pentru copiii ei, patru la număr. Nimic nu-și dorește pentru ea, poate doar un loc de muncă. Nu vede cum ar putea să ceară de la viață ceva doar pentru ea. Și-a acoperit chipul și a întins mâna, atât mai reușește. Dar Păunița e femeie și este și ziua ei astăzi.
„Eu nu mai am pe nimeni. Soțul meu a murit, am rămas cu patru copii. Și mama mea în ziua de Crăciun a murit. O aveam pe mama care mă ajuta dar acum nu mai am pe nimeni. Astăzi ar fi trebuit să mă duc la mama să-i duc o floare și n-am putut să mă duc. Aș vrea să merg la muncă dar nu mă angajează nimeni”, spune Păunița.
Pentru Sorana și Nico, ziua de 8 martie înflorește într-un mod diferit. Cu grijă, au aranjat florile în buchete sau fir cu fir în așteptarea celor care aleg să cumpere azi flori de la piața Cibin mai mult decât în oricare altă zi. Cu un zâmbet călduros, te încurajează să alegi dintre cele mai frumoase flori. În inima lor, însă, ar dori să împărtășească acest moment cu cei dragi. Pentru ele, dorul primește o înțelegere cu totul aparte.
„Mi-aș dori să am fetița lângă mine. Nico ar vrea să îl vadă pe tatăl ei”, spune Sorana zâmbind.
E ziua femeilor. E ziua celor pentru care sacrificiul și devotamentul nu reprezintă doar o opțiune, ci o expresie a nobleței interioare. E ziua frumoaselor femei. La mulți ani, femei!