Arhiepiscopia Sibiului caută preoţi pentru 6 parohii din județ. Au nevoie de examinare psihologică complexă

Arhiepiscopia Sibiului anunţă, pe site-ul său, scoaterea la concurs a unui număr de 7 posturi clericale, în 6 parohii din tot atâtea localităţi rurale din judeţul Sibiu. Localităţile în care se cauta preoţi slujitori parohi sunt Vulcan, Bogatu Român, Iacobeni, Vecerd , Ţichindeal şi Ghijasa de Sus ( 2 posturi), aflate la distanţe pornind de la 40 şi până la 70 de km de Sibiu.

Solicitanţi eligibili pentru postul de preot paroh sunt preoţi din cadrul Arhiepiscopiei Sibiului, licenţiaţi  în Teologie Ortodoxă – Secţia pastorală, fii duhovniceşti ai Arhiepiscopiei Sibiului, care au susţinut examenul de Capacitate preoţească.

Cei care doresc să ocupe aceste posturi, vor înainta cererea şi dosarul personal între 04 – 22 martie 2024, la protopopiatele de care aparţin parohiile vacante, respectiv Bran-Zărneşti, Sălişte şi Agnita. Probele de concurs (scris și oral) vor urmări atât evaluarea cunoștințelor de Teologie, cât și competența candidaților de a folosi cunoștințele teologice (și cele generale) în contextul pastoral contemporan (inclusiv specificitatea pastorală a Arhiepiscopiei Sibiului).

Vor fi declarați admiși candidații care obțin minim nota 6,00 la fiecare probă (scris și oral) și media examenului de capacitate minim 7,00.

Viitorii preoţi, testaţi psihologic de două ori

Doar nota nu este suficientă pentru a deveni preot în aceste localităţi. Aceeaşi sursă menţionează că dosarele candidaţilor trebuie să conţină declaraţia că întreaga familie va locui în parohie, în satul aflat la zeci de kilometri distanţă. Deasemenea, candidaţii declară şi că nu desfăşoară nici o activitate incompatibilă cu preoţia (activitate politică, avocat, militar, comerciant, vânător, actor sau artist).

Condiţiile morale sunt şi ele riguroase, astfel că preotul candidat trebuie să declare că nu are impedimente la Hirotonie ( nu este divorţat, recăsătorit sau căsătorit cu o divorţată, nu a rupt logodna cu o altă persoană, nu are copii dintr-o relaţie anterioară, nu a depus voturile monahale). Iar probitatea morală a preotului să fie certificată prin Cercetarea canonică realizată de P.C. Pr. Pantiş Petru – pentru candidaţii la Hirotonie.

Hirotonia este definită ca învestire cu darul preoției, ce se face prin punerea mâinilor sau binecuvântarea arhiereului, într-o ceremonie religioasă.

Arhiepiscopia Sibiului caută preoţi pentru 6 parohii din județ. Au nevoie de examinare psihologică complexă
Ceremonia hirotoniei

Una dintre condiţiile cu greutate cuprinse în dosarul candidatului la dreptul de a sluji este aceea ca viitorul preot să nu sufere de nici o boală (sau handicap fizic sau psihic) care împiedică slujirea preoţească .

Dacă  pentru generaţiile vechi de preoţi era suficientă o adeverinţă de le medicul de familie,  în prezent, potrivit noilor rigori legislative (HG nr.355/ 2007 cu modificarile si completarile ulterioare ), care reglementează protecţia muncii, viitorului preot îi sunt solicitate, la dosarul de candidatură, avizul psihologic cu mențiunea „apt pentru hirotonie” şi profilul psihologic, care presupune o examinare complexă.

Aceste două documente vor fi eliberate de către un cabinet psihologic avizat în acest sens, se menţionează în criteriile de depunere a dosarului, potrivit legii. Costurile dublei examinari variază între 200 şi 400 de lei-pachet, în funcţie de tarifele cabinetului şi presupune administrarea mai multor teste psihologice.

Prin această examinare se urmăreşte măsurarea abilităţilor fizice şi psihice. In urma examinării psihologice, este declarat APT/INAPT pentru dobândirea calităţii de preot slujitor, anunţă arhiepiscopiile din ţară, cu ocazia desfăşurării examenelor de hirotonie.

Chiar şi înainte de examenul scris,  cel de Capacitate Preoţească, precendent celui de hirotonie, candidaţii au  avut de trecut testul psihologic, ca probă eliminatorie. Verificarea a constat într-o serie de teste de atenție și de evaluare a personalității și a aptitudinilor candidaților, se arată într-o informare a uneia dintre arhiepiscopii.

Ultima oră

Comentariul meu

Publică