primarul sibiului a pus gând rău localurilor de 15 metri pătrați din centrul orașului. astrid fodor: „trebuie niște reguli mai clare”

Prima întâlnire pentru consultarea PUG-ului Sibiului a avut loc miercuri. În cadrul discuțiilor, Primarul Municipiului a reamintit problema cu operatorii economici care au spații interioare de suprafețe mici, însă datorită teraselor pe care le pot amplasa pe domeniul public, au reușit să își mărească cu mult capacitatea. 

În contextul consultării PUG-ului, Fodor a amintit problema pe care a ridicat-o și în ședința de Consiliu Local de la sfârșitul lunii decembrie. În actualul PUG este prevăzută limitarea spațiilor de alimentație publică la un spațiu minim de 50 de metri pătrați, tocmai în ideea de a găsi o rezolvare a acestei probleme.

„Noi avem în ultimul timp probleme mari în zona centrală. Nu vorbesc de cele 90 la sută din restaurantele care funcționează în spații corespunzătoare, desfășoară activitatea în condiții corecte, dar a apărut o modalitate de a găsi o cale de a transforma niște spații total improprii, de 10, 15 metri pătrați care au toate avizele de la instituțiile competente și care funcționează ca o cafenea, dar, de fapt nu funcționează nimic. Este o măsuță și un scaun, este o singură motivație ca să poată să iasă pe domeniul public. Din asta s-a făcut o practică. Când au toate avizele necesare, nu poți să nu îi dai autorizația de funcționare”, a spus primarul Sibiului, Astrid Fodor.

primarul sibiului a pus gând rău localurilor de 15 metri pătrați din centrul orașului. astrid fodor: „trebuie niște reguli mai clare”
foto Primăria Municipiului Sibiu

Cu toate acestea, arhitectul Găvozdea a susținut, din public, că este doar o „rezolvare artificială”. „Limitarea spațiilor publice alimentare la 50 de metri, acest lucru ar însemna ca toate cafenelele micuțe să cam dispară. Problema este cunoscută. Acum a fost luată mai mult în serios pentru că s-a accentuat. Lipsa vestiarelor, a grupurilor sanitare este o problemă care nu este rezolvată prin simpla indicare a 50 de metri pătrați, este problema celorlalte autorități. Acei 50 de metri pătrați nu garantează respectarea celorlalte condiții”, a spus Găvozdea.

Primarul Sibiului a susținut că le-a cerut colegilor care s-au ocupat de elaborarea PUG-ului să intre în detalii în ceea ce privește acest punct. „Trebuie într-adevăr să intrăm în detalii. Am rugat să nu se rezume la specificația de 50 de metri pătrați, ci la niște reguli mai clare. În niciun caz nu se pune problema față de cei care funcționează corect, care au toalete, spații unde poți să îți bagi hainele, bucătărie corespunzătoare, dar avem spații de alimentație publică în centru care n-au absolut nimic. Zece metri pătrați spațiul înăuntru și 70 de metri pătrați spațiul afară, aduc mâncarea, nu vreau să spun în ce că nu sunt eu în măsură, sunt alții care ar trebui să verifice chestia asta și au autorizații și funcționează”,  a completat Primarul Astrid Fodor.

Citește și: Taxa pentru terase rămâne 1 leu și anul viitor. Astrid Fodor: „Unele au spațiu interior mai mare decât o toaletă și ocupă și 130 metri pătrați din domeniul public” (video)

primarul sibiului a pus gând rău localurilor de 15 metri pătrați din centrul orașului. astrid fodor: „trebuie niște reguli mai clare”

 

 

 

 

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

  1. Spatii comerciale, restaurante, cafenele de 10-15 m2 sint si in Lisabona, in Madrid, in Paris, in Exeter, ca sa enumar doar citeva din orasele in care am calcat pragul unor asemenea localuri in zonele turistice centrale.
    Si?
    Astea sint problemele doamnei Fodor, dupa ce a distrus cu beton malul Cibibului, a desfiintat zonele verzi din Strand, a rapus toate gardurile vii pe care le-a intilnit in cale??