Noul PUG al Sibiului, disecat de arhitecții din Sibiu. Unii l-au criticat, alții au venit cu propuneri. „Am sesizat tendința urbanismului american de mall” (foto)

Miercuri a avut loc prima întâlnire pentru consultare cu specialiștii în domeniu, arhitecți și urbaniști în privința Planului Urbanistic General al Municipiului Sibiu. Mai mulți arhitecți sibieni au intervenit pentru a cere clarificări și a face propuneri în timpul celor două ore de consultare.

Noul PUG al Sibiului, disecat de arhitecții din Sibiu. Unii l-au criticat, alții au venit cu propuneri. „Am sesizat tendința urbanismului american de mall” (foto)

Prima consultare a PUG-ului Sibiu a avut loc miercuri, începând cu ora 11.00 și a durat aproximativ trei ore, dintre care în primele 40 de minute a fost prezentat în linii mari PUG-ul Sibiului, după care s-a trecut la partea de întrebări și propuneri unde publicul, respectiv aproximativ 6 arhitecți au venit cu propuneri, dar și foarte multe critici. La întâlnirea de consultare a fost prezent inclusiv primarul Sibiului, Astrid Fodor, care a intervenit cu răspunsuri, dar și cu mai multe clarificări în privința anumitor puncte din Planului Urbanistic General al Municipiului Sibiu.

Seria de întrebări și propuneri a început cu criticile aduse de unul dintre arhitecții prezenți. Arhitectul a criticat timpul mult prea scurt în care a putut să analizeze PUG-ul. „Aș vrea să întreb dacă este gândită să fie o prezentare sau o consultare pentru că mie îmi este puțin neclar. Propunerea mea este dacă aceste consultări ar putea fi anunțate din timp, noi cel puțin, filiala Ordinul Arhitecților, nu am fost anunțată deloc. Colegii au aflat de pe facebook, unii sâmbătă, iar alții luni. A fost foarte scurt timpul să analizăm o documentație e tip PUG și cred că și cele 45 de zile sunt totuși foarte puține. Cred că scopul ar trebui să fie să avem un PUG cât mai bun și să acordăm timpul necesar consultării, pe care o să lucrăm după aceea zece ani”, a spus arhitectul Cristian Șandru.

Noul PUG al Sibiului, disecat de arhitecții din Sibiu. Unii l-au criticat, alții au venit cu propuneri. „Am sesizat tendința urbanismului american de mall” (foto)

Primarul Sibiului a ținut să îi răspundă arhitectului și l-a rugat ca mai apoi să discute concret pe baza prezentării și a ceea ce s-a discutat punctual. „Sunt 45 de zile care pentru un specialist sunt îndeajuns ca un specialist  să poată parcurge aceste materiale. Dacă va fi nevoie se va putea prelungi acest termen, dar vom vedea în funcție de cum se derulează dezbaterea publică”, i-a răspuns Primarul Sibiului, Astrid Fodor.

Critici, aduse PUG-ului Municipiului Sibiu

Mulți dintre arhitecți și-au arătat dorința ca PUG-ul să fie și într-un format Autocad, nu doar PDF. „În primul rând PUG-ul va fi doar în PDF sau poate fi preluat și în Autocad? Un al doilea punct ar fi dacă certificatul de urbanism va putea fi emis automat. Întrebarea a doua se referă la cartierele noi. Întotdeauna a fost o problemă când se donează terenul primăriei, când se face pe terenul respectiv o stradă, de către cine se face și mai ales cum se face. La majoritatea cartierelor noi nu sunt făcute din prima cu asfalt. Ar trebui făcută o procedură cu pașii care trebuie să fie făcuți pentru a fi foarte clar. Mi se pare că avem tot timpul probleme cu această procedură. Cred că ar trebui mai mult „umblat” la această procedură tehnică”, a spus un alt arhitect prezent la consultarea a PUG-ului Sibiu.

Podurile mansardate și construcțiile din centrul Sibiului, un alt subiect dezbătut. „Centrul istoric a fost blocat în ultimii ani pentru că orice demolare a mansardelor a fost condiționată de un CF. Mie mi se pare că această slăbire a șurubului foarte mică, cea că doar podurile mansardate să fie amenajate e prea mică. Centrul istoric va rămâne în continuare blocat prin condiționarea respectivă. Este o prevedere care a blocat investițiile în centrul istoric. În momentul în care vrei poate să îți demolezi jumătate din casă trebuie să faci un PUZ CF și nu este normal și eu cred că în continuare această condiție talibană va crește tarifele în Arhitecților și va bloca centrul istoric”, a adăugat același arhitect.

Noul PUG al Sibiului, disecat de arhitecții din Sibiu. Unii l-au criticat, alții au venit cu propuneri. „Am sesizat tendința urbanismului american de mall” (foto)

„Am sesizat tendința urbanismului american”

Un alt arhitect din Sibiu a ținut să semnaleze tendința „urbanismului american de mall” și își dorește ca reprezentanții municipalității să își aducă aminte de tradițiile specifice Sibiului. „Nu văd o planșă cu zona metropolitană. Am sesizat tendința urbanismului american de mall de a crede că un centru nou sau o construcție trebuie să fie ceva foarte concentrat și străzile care duc acolo permanent blocate. Eu zic să reluați puțin din tradițiile specifice Sibiului, PUG-ul începe să arate tot mai nespecific. Uitați-vă la bulevardul Mihai Viteazu care de o jumătate de secol se chinuie să devină o stradă și pentru că o parte s-a făcut și se circulă spre spațiile comerciale, în partea cealaltă unde sunt niște puncte aruncate nu circulă nimeni”, a spus cel dea-l treilea arhitect care ținut să își exprime punctul de vedere.

Același arhitect a criticat și zona modernizată de pe Cibin și a dat exemplu Valea Săpunului care ar putea deveni „un culoar verde-albastru”. „Noi tindem să o placăm și să facem borduri. Este o catastrofă. Se va distruge această axă verde- albastră, în curând va rămâne doar albastră și mai deloc verde. Extinderea unui oraș nu trebuie să se facă la fel ca o inundație”, a spus arhitectul sibian.

Noul PUG al Sibiului, disecat de arhitecții din Sibiu. Unii l-au criticat, alții au venit cu propuneri. „Am sesizat tendința urbanismului american de mall” (foto)

Primarul Sibiului a susținut că Valea Săpunului este un dezastru. „Dacă amenajarea pârâului Valea Săpunului este cea s-a făcut din partea comunei Șelimbăr, unde fosele septice din curți se varsă în Valea Săpunului, când Cartierul Arhitecților este prea plin se varsă toată mizeria pe Valea Săpunului și nimănui nu îi pasă pentru că Apele Române nu văd asta. Este un dezastru cum arată. Dacă iei Valea Săpunului de la un capăt la altul te sperii”, a susținut Primarul Sibiului, Astrid Fodor.

Unul dintre inginerii prezenți i-a explicat arhitectului de ce dorința acestuia ca albiile râurilor să rămână nemodificate, este imposibilă.

Noul PUG al Sibiului, disecat de arhitecții din Sibiu. Unii l-au criticat, alții au venit cu propuneri. „Am sesizat tendința urbanismului american de mall” (foto)

Găvozdea a avut mai multe intervenții

Arhitectul sibian și candidatul la Primăria Sibiu, Alexandru Găvozdea, a fost prezent și a ținut să facă mai multe corecții în privința PUG-ului Municipiului Sibiu. „Cred că situația pe care a semnalat-o colegul meu Cristi Șandru este cât se poate de limpede, dar trebuie să ne mișcăm în tipul pe care îl avem, cele 45 de zile minus cele 5 care deja s-au scurs. Recunosc că am găsit o serie întreagă de greșeli îngrijorătoare care semnalează că trebuie citit cu extrem de mare atenție și cu foarte multă deschidere de a vedea care sunt propunerile aduse. Semnalez o chestiune care este de ordin general și regret să spun că după cele trei întâlniri nu am putut trage o concluzie. Practic, acum avem informațiile complete, cât de cât, fără studiile de fundamentare, dra nu reușesc să înțeleg pentru ce s-a optat de soluția de reconfigurare în UTR-uri care aglomerează zonele funcționale. De ce? Am primit o explicație care nu stă în picioare și anume că se pot face PUZ-uri pe UTR-uri și nu este de niciun fel de ajutor schimbarea regulilor jocului”, a spus Alexandru Găvozdea.

Noul PUG al Sibiului, disecat de arhitecții din Sibiu. Unii l-au criticat, alții au venit cu propuneri. „Am sesizat tendința urbanismului american de mall” (foto) Noul PUG al Sibiului, disecat de arhitecții din Sibiu. Unii l-au criticat, alții au venit cu propuneri. „Am sesizat tendința urbanismului american de mall” (foto)

„În partea scrisă apare o exprimare evident greșită, precum că elaborarea de PUZ-uri poate fi obligatorie. Va trebui să ne gândim puțin la lucrurile acestea pentru că pot avea efecte juridice ori poate fi ori este obligatorie”, a mai fost una dintre semnalările arhitectului Găvozdea.

Noul PUG al Sibiului, disecat de arhitecții din Sibiu. Unii l-au criticat, alții au venit cu propuneri. „Am sesizat tendința urbanismului american de mall” (foto)

În cadrul întâlnirii pentru consultare cu specialiștii în domeniu, arhitecți și urbaniști în privința Planului Urbanistic General al Municipiului Sibiu au fost mai mulți au remarcat probleme tehnice precum calitatea salbă a imaginilor, lucru pe care l-au cerut să fie remediat.

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

2 Commentarii

Publică

  1. Fereste Dumnezeu…Gavozdea asta vorbeste intr-una fara sa spuna nimic. Voi va dati seama ca astia de sunt arhitecti au creat ceea ce vedeti in mare parte in oras??? Adica toate aberatiile noi sunt semnate de niste arhitecti. Toate. Nu de primarie. Astia sunt. Si ei s-au adunat sa critice PUZ-ul dar fara sa vina cu o solutie. Spuneti domnilor cum e bine? Ce facem cu Sibiul? PUZul asta are asa o miza electorala imensa. Avem un candidat care e SEF peste alti arhitecti, da??? Si el zice ca vrea sa reporneasca Sibiul. Pai pana acum ce facusi domnul? Din functia deloc mica pe care ai avut-o…ai proiectat (varza) UN CARTIER!! un cartier din cele noi, da? si l-ai facut praf, cine locuieste acolo stie foarte bine ce zic aici. Apoi tot printre arhitectii astia de se infoaie, ca si cum ei nu au locuit si muncit in Sibiu pana acum si nu de deciziile lor proaste beneficiem toti, este sotul unei alte candidate. Stie oare populimea treaba asta??? Stie ca astia toti s-au adunat sa candideze sustinuti de niste unii care vor sa faca din Sibiu ce vedeti prin alte orase (praf si pulbere din punct de vedere urbanistic)! Votati dragilor, votati schimbarea, votati niste unii care habar nu au administratie si care vin la masa discutiilor cu promisiuni si critici pentru ce altii au facut. Si care ne tot zic ca ii recomanda …vocea si talentul. Care talent, sa nu uitam, se vede prin oras.

  2. Consider ca este normal ca toți proprietarii de terenuri de pe raza mun Sibiu sa poată edifica constructii pe terenurile lor, iar procentul de ocupare a terenului și coeficientul de utilizare a terenului, sa fie valabile pentru toți, nediscriminatoriu. Cred ca nu este normal ca un investitor să construiască pe un teren de 2 ha, iar mai mulți mici proprietari, cu grădini de până la 1000 mp, limitrofe zonei, să asigure spațiul verde aferent. Solicit să se specifice acest drept pentru micii proprietari.