Consiliul Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns marți la un acord provizoriu privind interzicea produselor realizate cu muncă forțată. Documentul trebuie să fie aprobat în mod oficial de cele două instituții. Ulterior, mărfurile vizate nu vor mai fi acceptate pe piața unică europeană.
Acordul clarifică diferitele responsabilități ale Comisiei UE și ale statelor membre în identificarea companiilor care exploatează muncitori, scrie Mediafax.
Acordul intenționează să distrugă modelul de afaceri al acestor companii, a declarat ministrul Economiei și Muncii din Belgia, Pierre-Yves Dermagne, potrivit Reuters.
„Prin acest regulament vrem să ne asigurăm că produsele lor nu au loc pe piața noastră unică, indiferent dacă sunt fabricate în Europa sau în străinătate”, a spus Dermagne.
Belgia deține în prezent președinția rotativă a UE.
Interdicțiile ar urma să fie aplicate bunurilor fabricate în afara UE prin muncă forțată și produselor fabricate în UE cu piese fabricate în străinătate prin muncă forțată.
Acordul provizoriu mai trebuie să fie aprobat oficial de Parlamentul European și de Consiliu pentru a fi pus în aplicare.