baza de salvare de la bâlea lac va fi modernizată. cj sibiu vrea să o reabiliteze energetic
Sursa: Facebook/Serviciul Public Județean Salvamont Sibiu

Baza de salvare a Serviciului Public Județean Salvamont de la Bâlea Lac va fi modernizată, dotată și reabilitată energetic. Consiliul Județean (CJ) Sibiu a depus documentația necesară la Agenția pentru Protecția Mediului (APM) în vederea obținerii autorizației de mediu. 

Baza de salvare de la Bâlea Lac se află într-o clădire cu înălțimea P+1E, fiind compusă dintr-o sală de mese, o bucătărie, un cabinet medical, o cameră pentru persoanele accidentate, camere de dormit comune, grupuri sanitare și un oficiu. Clădirea urmează să fie reabilitată energetic, dar și modernizată, motiv pentru care CJ Sibiu a depus un memoriu la APM în vederea obținerii autorizației de mediu. 

Proiectul presupune o reabilitare totală a bazei Salvamont, ceea ce înseamnă că, pe lângă renovarea energetică, se vor avea în vederea și lucrări pentru stabilitatea structurală, se va schimba tâmplăria, se vor reface finisajele interioare, dar și pereții exteriori. „Prin renovarea energetică a clădirii se propun lucrări de intervenție, care au ca și obiectiv reducerea consumului de energie primară și a emisiilor de CO2, dar și a consumului anual specific de energie finală pentru încălzire. La proiectarea lucrărilor de reabilitare, modernizare și eficientizare energetică se va avea în vedere prevederile ghidului solicitantului Priorității 3 – O regiune cu comunități prietenoase cu mediul – Promovarea eficienței energetice și reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din cadrul Programului Regiunea (PR) Centru, aferent perioadei 2021-2027, precum și solicitările autorității contractante”, se arată în memoriul de prezentare depus la APM. 

Se vor monta pompe de căldură de mare eficiență pentru producerea agentului termic și panouri solare pentru prepararea apei calde menajere, dar și panouri solare fotovoltaice pentru acoperirea unei părți din necesarul de energie electrică a clădirii. Pe lângă lucrările menționate, se vor amenaja și trei locuri de parcare în plus pentru personal și vizitatori. Spațiile verzi de lângă clădire, dar și parcările existente, vor fi reamenajate. Se vor reface și trotuarele, cu trotuar din piatră naturală. 

Valoarea investiției este estimată la aproximativ 10.000.000,00 lei fără TVA. Perioada estimată pentru realizarea obiectivului este de 2 ani. 

Despre modernizarea bazei de salvare de la Bâlea Lac a vorbit și directorul Salvamont Sibiu, Dan Popescu, invitat la emisiunea „Ora Locală”, un proiect marca Ora de Sibiu. Puteți urmări interviul complet AICI.

Ultima oră

Comentariul meu