veste bună pentru sibiencele cu endometrioză: proceduri chirurgicale decontate parțial în cadrul unui program național

Femeile care suferă de endometrioză, o boală complexă, greu de diagnosticat şi care poate duce la infertilitate, pot beneficia, din acest an, de intervenții chirurgicale minim invazive. Potrivit unui program național al Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) dedicat acestei afecțiuni, pacientele pot beneficia de decontarea parțială a intervențiilor chirurgicale aferente stadiilor III-IV de boală. Programul  Naţional de Endometrioză se derulează în doar câteva centre din ţară, la care se pot adresa şi femeile din Sibiu. În luna martie, a conştientizării endometriozei, cauza femeilor din România va fi susţinută la Bruxelles, în Parlamentul European, de către Asociaţia care a iniţiat programul.

Ce este Endometrioza

Boala numită ENDOMETRIOZĂ constă în dezvoltarea unui țesut asemănător celui endometrial, prezent în mod normal la nivelul uterului, în organele din pelvis și din abdomen, dar poate ajunge până la nivelul nervilor, plămânilor, gâtului și chiar al creierului, generând, în multe cazuri, dureri cronice, punând în pericol funcționarea organismului și chiar viața. Specialiștii atrag atenția că, în general, diagnosticarea  se face cu o întârziere de 6-10 ani de la debutul simptomelor, timp în care afecțiunea se agravează.

Peste 175 de milioane de femei aflate la vârsta reproductivă se confruntă cu endometrioza la nivel global, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. În România nu există o statistică oficială, dar raportat la incidența globală, se estimează că 1 din 10 românce suferă de endometrioză, după cum declară dr. Gabriel Lazăr, medic primar Chirurgie Generală la Spitalul Medicover Cluj-Napoca. Iar Asociaţia Eu şi Enometrioza a făcut publică o statistică în care anunţă, într-un memoriu, că 500.000 de tinere din țara noastră suferă de această boală.

Cifrele privind prevalența endometriozei sunt însă subevaluate din mai multe motive. Diagnosticarea endometriozei este un proces complex care durează ani de zile. Confirmarea prezenței țesutului endometrial în afara uterului presupune anamneză medicală detaliată, examen fizic, imagistică medicală (ecografie, RMN) și în unele cazuri, intervenții chirurgicale (laparoscopie), adaugă doctorul Lazăr.

Statistica arată că peste 41% din pacientele cu endometrioză avansată au obținut acest diagnostic după mai mult de 7 consulturi și doar 18% sunt diagnosticate la primul consult.

Astfel, 10-15% dintre femeile aflate la vârsta reproductivă sunt afectate de endometrioză şi aproximativ 137 de bolnave pe an necesită intervenţie chirurgicală complexă.

Cum pot fi recunoscute simptomele endometriozei

Endometrioza este o boală cronică care constă în celulele care tapetează mucoasa uterului şi care ajung în afara lui, acolo unde provoacă inflamație şi durere. 

Principalul simptom al endometriozei este durerea pelvină, adesea asociată menstruației. Deși multe femei au dismenoree (durere la menstruație), cele care au endometrioză descriu o durere mai intensă care poate crește, cu timpul. De asemenea, în multe cazuri, durerile pelvine se manifestă si în afara menstruației, devenind permanente, informează unul dintre Centrele de Endometrioză, Memorial- Med-Life Bucureşti, pe site-ul său.

Semne și simptome comune ale endometriozei includ: durere la menstruație- durerea pelvină și crampele pot începe înainte de menstruație și se pot extinde pe o perioadă mai lungă; poate apărea, de asemenea, durerea lombară și abdominală; durere în timpul contactului sexual- durerea în timpul sau după contactul sexual este comună în endometrioză; durere la micțiune sau la mișcarea intestinelor (peristaltism intestinal; infertilitate- de multe ori, endometrioza este diagnosticată la femeile care nu pot obține o sarcină.

În plus, pot apărea disconfort digestive-balonare, alternare constipație/diaree, greață; dureri de spate; dureri care se lasă pe picior;disconfort la urinare.

Severitatea durerii nu reflectă neapărat severitatea bolii. Poți avea endometrioză într-un stadiu moderat cu durere severă sau poți avea endometrioză în stadiu avansat cu durere minimă, de accea screeningul şi consultul ginecologic este indicat la apariţia primelor semne.

Nu există modalități specifice de a preveni endometrioza, însă cunoașterea simptomelor și a riscurilor poate ajuta pacienta în discuția cu doctorul. Recunoașterea simptomelor bolii este importantă în diagnosticarea precoce, se precizează de către specialiştii Med Life.

Ce e cu Programul Național de Endometrioză

 

Programul Național de Endometrioză a fost introdus pe lista programelor naționale de sănătate curative derulate de CNAS și finanțate din bugetul Fondului național unic de asigurări sociale de sănătate. Guvernul Românie a adoptat, anul trecut, Hotărârea de Guvern pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr. 423/2022 privind aprobarea programelor naţionale de sănătate, care face referire şi la cel referitor la endometrioză.

Deşi implementarea Programului Naţional de Endometrioză a început din 1 iunie 2023, la nivel naţional, cu scopul de a asigura pacientelor cu endometrioză profundă, cu afectare intestinală, accesul la intervenţii chirurgicale minim invazive, punerea în practică se derulează abia din ianuarie 2024 şi doar la anumite clinici.

Primul centru care derulează,  începând cu luna ianuarie, ????????? ???̦????? ?? ????????????̆, ceea ce oferă un suport real femeilor afectate de această patologie asociată cu infertilitate și alte complicații majore, este Endo Institute- Spitalul Premiere, primul și singurul centru de excelență cu dublă acreditare internațională în diagnosticul și tratamentul endometriozei din România, după cum se precizează pe site-ul său.

Alte unităţi care derulează programul, la nivel naţional, cu fonduri de la bugetul de stat şi cu decontare parţială a serviciilor, pentru femeile cu endometrioză, sunt: S.C. Materna Care – S.R.L. – Timişoara; Spitalul de Oncologie Monza – Bucureşti, Endo Institute Timişoara, Memorial- Med-Life Bucureşti şi Sanador Bucureşti, după cum a precizat pentru Ora de Sibiu,  Clarisa Iordache, președinta Asociației Eu și Endometrioza.

Potrivit Clarisei Iordache, numarul mic de clinici în care se realizează procedura  este cauzat de faptul că înscrierea şi acceptarea lor a presupus condiţii drastice de acreditare, cum ar fi existenţa secţiilor de chirurgie şi a unui management specific, a sălilor de operaţii dotate la standarde înalte şi mai ales a medicilor specialişti cu competenţe în endometrioză.

Sibiencele cu endometrioză

Modalitatea prin care şi femeile din Sibiu pot să beneficieze de Programul Național de Endometrioză nu este încă clară. Pe site-urile Ministerului Sănătăţii şi ale altor instituţii asociate lipsesc informaţii în acest sens. Clarisa Iordache, președinta Asociației Eu și Endometrioza spune că va fi solicitată de la Casa Naţională de Sănătate o listă completă a centrelor înscrise. „Până acum o săptămână ştiam doar de câteva centre care s-au înscris în program, din Timişoara şi Bucureşti. Fiecare centru, în parte, din diferite judeţe, trebuie să solicite înscrierea în   ????????? ???̦????? ?? ???????????ă. Când vom avea lista de la Casa Naţională de Sănătate o vom publica pe pagina noastră.  https://www.facebook.com/AsociatiaEusiEndometrioza/”

Până atunci, pacientele cu endometrioză profundă, din Sibiu, pot, totuşi, beneficia de acest Program privind decontarea parțială a intervențiilor chirurgicale aferente stadiilor III-IV de boală, apelând la centrele din ţară.

veste bună pentru sibiencele cu endometrioză: proceduri chirurgicale decontate parțial în cadrul unui program național
Credit: Getty Images/iStockphoto

Dar pentru acest lucru trebuie urmați mai mulți pași.

În primul rând, pacienta cu endometrioză are nevoie să fie diagnosticată cu această afecţiune, de către un medic ginecolog. Dacă medicul în cauză are competenţă în endometrioză şi are contract cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate din Sibiu, acesta îi intocmeşte pacientei un dosar medical din care rezultă necesitatea  unei intervenţii medicale şi solicită Casei decontarea parţială a cheltuielilor. Totodată, va putea recomanda şi unul dintre Centrele din ţară unde pacienta se va adresa ulterior pentru intervenţie. Casa Judeţeană de Sănătate va evalua acest dosar şi va aproba sau nu, după caz”

a precizat Clarisa Iordache, președinta Asociației Eu și Endometrioza.

 

Femeile care doresc să beneficieze de facilităţile Programului de Endometrioză trebuie să îndeplinească anumite criterii de eligibilitate: – bolnave a căror diagnostic este reprezentat de confirmarea anamnestică, clinică şi imagistică (ecografie şi/sau RMN) în care să se vizualizeze clar leziunile de endometrioză profundă cu afectare intestinală, se arată în descrierea Programului. Costul mediu/ bolnavă cu endometrioză cu afectare intestinală  este de  10.932,20 lei, partea subvenţionată de stat.

veste bună pentru sibiencele cu endometrioză: proceduri chirurgicale decontate parțial în cadrul unui program național

Costurile unei intervenţii de endometrioză depăşesc 7000 de euro

Asociația Eu și Endometrioza, fondată de Clarisa Iordache, este  singurul ONG din România, înființat în anul 2017, care sprijină pacientele cu endometrioză și contribuie la creșterea gradului de conștientizare asupra acestei afecțiuni în țara noastră,  asociaţie membră a World Endometriosis Organisations din 2018.

Am început lupta aceasta de conştientizare a endometriozei ca boală invalidantă încă din 2017, iar primul Memoriu, adresat Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Sănătate, a fost în 2019, dar nu s-a întâmplat nimic atunci. Apoi a venit pandemia şi ne-am oprit. Am reluat insistenţele în 2023, cu un alt Memoriu, prin care am vrut să sensibilizăm şi să marcăm importanţa şi necesitatea de a fi luate măsuri pentru această afecţiune gravă.Deşi revendicările noastre au fost mult mai multe, au fost multe modificări şi aprobate puţine lucruri, faţă de ceea ce am cerut. Dar ne bucurăm că, în sfârşit, endometrioza este luată în serios şi că iniţiativa noastră a avut ca efect şi formarea de medici în această specialitate, întrucât erau extrem de puţini în România

Clarisa Iordache

In Programul Naţional de Endometrioză, care a început să se deruleze, au fost aprobate doar 130 de intervenţii chirurgicale , la un cost mediu pe pacientă cu endometrioză cu afectare intestinală de  10.932,20 lei, parte subvenţionată de stat, după cum rezultă din cuprinsul programului.  Dar costurile reale sunt mult mai mari, între 7000 de euro şi 16.000 de euro, dacă intervenţia se desfăşoară cu asistența unui robot. Diferenţa este suportată de pacientă, pentru ceea ce depăşeşte partea subvenţionată.

Luna martie – dedicată conştientizării la nivel mondial


Luna martie este dedicată conștientizării endometriozei la nivel global „Este o onoare imensă. Doar două țări au fost alese să susțină discursuri în Parlamentul European și sunt deosebit de mândră că am putut obține această facilitate pentru România, alături de Portugalia„, scrie preşedinta Asociaţiei pe Facebook.

veste bună pentru sibiencele cu endometrioză: proceduri chirurgicale decontate parțial în cadrul unui program național
Claudia Iordache este şi realizatoarea primului film documentar despre endometrioză din România – Endodyssey. Sursa Foto- Asociaţia EU şi Endometrioza

Pentru că despre această boală s-a vorbit și se vorbește în continuare mult prea puțin la nivel național, o facem noi continuu, cu blândețe și obiectivitate deopotrivă. Așa a luat naștere ”Endodyssey”, un documentar eveniment, primul film despre endometrioză din România și, sperăm noi, un pas important înspre conștientizarea unei afecțiuni care macină 1 din 10 femei de pe Glob, spune ea.

În acest documentar sunt mai bine de trei ani de muncă. Zile și nopți în care am surprins, cu multă emoție și empatie, onest și neromanțat, povești de viață ale unor femei puternice, alături de lupta lor cu endometrioza, o afecțiune cu care se confruntă astăzi aproximativ 500.000 de tinere din țara noastră și care reprezintă una dintre principalele cauze ale infertilității, mărturiseşte autoarea.

YouTube video

Ultima oră

Comentariul meu