Elevii sibieni au fost luați prin surprindere de subiectul al treilea de la Simularea Bacalaureatului la limba română. Cu toate că cei mai mulți elevi se așteptau la o operă epică, aceștia au trebuit să redacteze eseuri în care să prezinte particularitățile poeziilor studiate la clasă, scrise de Lucian Blaga și Ion Barbu.
Proba a început la ora 09.00 și elevii au avut la dispoziție trei ore să rezolve subiectele. Primii elevi de la Colegiul Național „Octavian Goga” au ieșit din sala de examen la ora 11.00, însă cei mai mulți au ieșit după ora 11.30. Elevii au fost surprinși de subiectul al treilea deoarece nu se așteptau la poezie.
„Prima parte a fost ok. Pot să zic că am învățat mai mult pentru prima parte decât pentru subiectul al treilea. În săptămâna de vacanță nu am prea avut timp să învăț și am recuperat cam jumătate din operele care ar fi putut pica la punctul trei, dar n-am picat pe subiect. Pot să zic că am scris aproape nimic. Cred că iau șapte. La BAC posibil să fie puțin mai greu, dar și eu o să învăț mai mult și o să mă descurc mai bine. La BAC, la limba română sper să iau un 9”, a spus Ștefan, elev la Colegiul „Octavian Goga”.
Elevilor nu li s-a părut dificilă proba la limba română, dar mulți recunosc că nu s-au pregătit la fel cum s-ar fi pregătit pentru examenul de Bacalaureat, prin urmare și notele la care se așteaptă nu sunt cele mai mari.
„Mi s-a părut destul de neașteptat că a picat Ion Barbu la subiectul al treilea. Toți ne așteptam să pice roman sau „O scrisoare pierdută”. Subiectul 1 și 2 au fost relativ ușoare, dar din moment ce nu am recapitulat liricul, subiectul trei ne-a luat prin surprindere. Eu mă aștept la un 7”, a spus Ana, elevă la Colegiul Național „Octavian Goga”.
„La BAC poate să pice orice pentru că o să fiu pregătită”
Patricia și Beatrice, eleve la profilul filologie, au fost și ele luate prin surprindere de ultimul subiect de la simularea la limba română. Cele două speră la note de peste 7. „Am învățat în ultima săptămână de vacanță doar epic și dramatic și ne-au dat liric. Eu mă aștept la un 8 având în vedere că subiectul trei scârțâie. La BAC poate să pice orice căci atunci cu siguranță o să fiu pregătită”, a spus Patricia.
Pentru Beatrice primul subiect a fost ușor, însă pentru cel de-al treilea nu a fost pregătită. „Primul subiect a fost destul de ușurel. Ne-a luat puțin prin surprindere pentru că nu ne-am așteptat să pice poezie la subiectul al treilea. Cred că ne-am axat foarte mult pe roman, nu pe operele lirice. M-am pregătit treptat, din luna ianuarie. Mă aștept la un 9”, a mărturisit Beatrice.
În schimb, Flavius s-a pregătit mai bine pentru subiectul al treilea și este de părere că s-a descurcat. „Nu a fost chiar așa greu cum mă așteptam să fie. Eu zic că m-am descurcat dar mai am timp să învăț mai mult. M-am descurcat la subiectul trei, am ales poezia „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” și surprinzător chiar am știut în mare parte. Subiectul al doilea, despre notațiile autorului și să numim un rol, mi s-a părut mai greu”, a spus Flavius.
O altă elevă la „Goga” speră ca la subiectul al treilea de la Bacalaureat să pice „Enigma Otiliei”. „A fost ok, nu mă așteptam să pice din nou poezie ca la simularea din decembrie. Mă aștept să iau un 7, la BAC sper să pice Enigma Otiliei”, a spus Aida.
Mâine elevii sibieni, vor susține simularea la proba obligatorie a profilului, în 6 martie va fi susținută proba la alegere a profilului și specializării, iar în 7 martie va avea loc proba la Limba și literatura maternă. La proba de la limba română peste 300 de elevi din Sibiu nu s-au prezentat la examen.