Peste 90 de incendii de vegetație în luna februarie în județul Sibiu. Un incendiu din Câmpșor a provocat și trei victime

În luna februarie pe raza județului Sibiu au avut loc 96 de incendii de vegetație la care a fost nevoie de intervenția pompierilor sibieni, pentru ca acestea să nu se extindă la case sau ferme ori păduri.

Cele 96 de incendii care au avut loc în luna februarie, au afectat o suprafață de aproximativ 405 ha de teren. În cazul a patru incendii de vegetație care au avut loc în apropierea unor păduri, pe raza localităților Brateiu, Dumbrăveni, Biertan și Hoghilg, au ars aproximativ 7 ha din litiera pădurii. Din nefericire, în cazul unui incendiu de vegetația din Sibiu, în zona Câmpșor, au fost înregistrate și trei victime, în data de 06.02.2024.

În acest sfârșit de săptămână, pompierii sibieni au fost nevoiți să intervină pentru stingerea a 14 incendii de vegetație care au afectat aproape 60 ha de teren, în localitățile Apoldu de Jos, Amnaș, Săcel, Vale, Veștem, Mediaș, Mohu, Copșa Mică, Vachid, Sibiu, și Avrig.

Peste 90 de incendii de vegetație în luna februarie în județul Sibiu. Un incendiu din Câmpșor a provocat și trei victime

Pe fondul creşterii semnificative, în ultima perioadă, a numărului incendiilor de vegetație uscată produse ca urmare a utilizării focului deschis pentru igienizarea terenurilor de vegetația uscată, fără respectarea măsurilor obligatorii de apărare împotriva incendiilor, care pot afecta construcţiile, fondul forestier sau principalele căi de transport (rutiere și feroviare) aflate în vecinătate, vă reamintim că nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderiimiriştilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice şi de la 50.000 lei la 100.000 lei pentru persoanele juridice.

”Cetățenii sunt obligaţi să respecte normele privind protecția mediului care interzic arderea vegetației uscate. Nerespectarea acestora, prin acţiunile de ardere a vegetaţiei uscate pe terenurile agricole, conduce la reducerea cuantumului subvenţiilor de către APIA.

Pentru diminuarea numărului de arderi şi implicit a pagubelor rezultate, precum şi aplicarea măsurilor coercitive în situaţia constatării neîndeplinirii obligaţiilor de către persoanele fizice şi juridice, vor fi intensificate acţiunile în teren desfăşurate de personalul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Cpt. Dumitru Croitoru” al judeţului Sibiu” a declarat Andreea Ștefan, purtător de cuvânt al ISU Sibiu.

Ultima oră