percheziții la sibiu și în alte județe într-un dosar de înșelăciune și fals
foto: arhivă

Luni dimineața, 30 de percheziții au loc la locuințele unor suspecți și la sediile unor firme din județele Sibiu, Timiș, Constanța, București, Bistrița-Năsăud, Caraș-Severin, Bihor, Cluj, Hunedoara și Gorj. Perchezițiile fac parte dintr-un dosar de înșelăciune și fals, în care mai multe persoane sunt suspectate că au obținut fraudulos un ajutor de minimis prin intermediul unui program național.

Potrivit IGPR, în perioada 2018-2020, mai multe firme ar fi solicitat și ar fi obținut un ajutor de minimis, prin intermediul unui program național, inducând în eroare o instituție și băncile partenere, cauzând un prejudiciu de 1.428.000 de lei, scrie Mediafax.

Suspecții ar fi preluat mai multe societăți comerciale care aveau aprobate finanțări prin intermediul programului național, în sume de 200.000 de lei și TVA (în cazul societăților neplătitoare de TVA), pentru fiecare societate. Ulterior, ar fi schimbat sediului social al societății la o singură adresă, concomitent cu schimbarea administratorului societăților.

Pentru a obține finanțarea, suspecții ar fi depus documente justificative false, care atestau doar scriptic îndeplinirea condițiilor pentru obținerea finanțării.

După încasarea sumelor de bani, societăților comerciale folosite le-ar fi fost radiate sediile sau le-ar fi expirat.

Opt persoane vor fi duse la audieri.Activitățile sunt desfășurate în cadrul unui dosar penal întocmit pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune, fals în înscrisuri sub semnătură privată și uz de fals. Investigația este în curs de desfășurare.

Ultima oră

Comentariul meu