Municipalitatea a scos din nou la licitație achiziția celor 30 de autobuze electrice care vor deservi Zona Metropolitană Sibiu. Valoarea totală a investiției se ridică la 81,3 milioane de lei.
Achiziția celor treizeci de autobuze electrice și a stațiilor de încărcare din cadrul proiectului „Modernizarea și extinderea transportului public la nivelul Zonei Metropolitane Sibiu” a fost scoasă la licitație pentru a doua oară, după ce prima a fost anulată. Data limită pentru depunerea ofertelor este 10 aprilie. Furnizorul va trebui, mai apoi, să livreze toate autobuzele în termen de maximum 12 luni de la data semnării contractului. Autobuzele vor avea o garanție de funcționare fără defecțiuni de minimum 300.000 de kilometri sau minimum patru ani. Stațiile de încărcare vor avea o garanție de cel puțin 8 ani. Valoarea totală estimată a investiției este 81.372.231 lei.
Autobuze electrice pentru Zona Metropolitană
Treizeci de autobuze electrice, cu o lungime de 12 metri, complet echipate, dar și 30 de stații de încărcare lente, cu conector pe cablu, la autobază, și 10 stații de încărcare rapidă, cu pantograf inversat, în teren, vor fi achiziționate de către Primăria municipiului Sibiu. Autobuzele vor circula în Zona Metropolitană Sibiu, adică în orașele și localitățile învecinate Sibiului. „Din datele obținute în cadrul activității de colectare de date pentru elaborarea Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, navetistul în scop de loc de muncă (58% din numărul total de navetiști) evidențiază faptul că municipiul Sibiu are o atractivitate ridicată în ceea ce privește locurile de muncă pentru locuitorii din zona limitrofă”, justifică municipalitatea această achiziție. Proiectul este implementat în parteneriat cu orașele Cisnădie și Ocna Sibiului și comunele Șelimbăr, Sadu, Șura Mare, Șura Mică, Cristian, Poplaca și Roșia, acestea fiind localitățile în care vor circula autobuzele ce urmează a fi achiziționate.
Municipalitatea preconizează că, în urma achiziției acestor autobuze, numărul de pasageri, la nivelul primului an după finalizarea implementării, va crește cu aproximativ 5%. Traficul nu va mai fi îngreunat, iar asta fiindcă oamenii vor folosi transportul în comun în detrimentul mașinilor personale, iar cantitățile de emisii GES se vor reduce.
Autobuzele achiziționate vor fi echipate cu instalații electrice de încălzire pentru sezonul rece, de aer condiționat, atât pentru salonul de pasageri, cât și pentru cabina șoferului. Soluția tehnică aleasă nu trebuie să afecteze performanțele minime de autonomie ale autobuzului electric. Autonomia va fi de minim 350 de kilometri, între două încărcări succesive. Încărcarea în stația lentă se va face pe o durată de 4-5 ore, pe când cea în stațiile rapide se va face în 15-30 de minute.
Capacitatea unui autobuz va fi de minim 65 de persoane, inclusiv conducătorul auto, din care minim 26 pe scaune. De asemenea, autobuzele vor fi dotate cu panou de informare călători (funcție audiovizuală), sistem de supraveghere video, Wi-Fi și sistem de numărare a călătorilor. Vor exista în autobuz inclusiv prize USB pentru încărcarea dispozitivelor mobile ale călătorilor.
În prezent, din flota Tursib fac parte 148 de autobuze și 5 minibuze electrice, care parcurg zilnic peste 19.500 de kilometri și transportă, în medie, peste 103.000 de călători pe zi, doar la nivelul municipiului Sibiu, arată datele municipalității.