Povestea Alinei Cașolțan, fondatoarea uneia dintre cele mai de succes afaceri din Sibiu. „Aveam frica să nu mă vadă ceilalți că nu reușesc” (video)

Alina Cașolțan este tânăra de 31 de ani care a pus bazele uneia dintre cele mai de succes afaceri din Sibiu. A construit un brand local „made in Sibiu”, care a propulsat-o printre designerii cunoscuți din țară. NAGUN este afacerea de suflet a Alinei, un brand de haine destinat femeilor care a devenit cunoscut pe piața locală, dar și națională.

video
play-sharp-fill

Tânăra se consideră o persoană ambițioasă, dar înainte de toate „o sibiancă get-beget, un combo drăguț între Șura Mare și Veștem, pasionată de ceea ce face”. Alina a început afacerea brand-ului de haine NAGUN în 2017, din pasiune și cu o dorință arzătoare de reușită.

„A fost o pasiune de mult timp, cam tot timpul mi-a plăcut zona asta, dar mai mult, partea de producție m-a atras cel mai mult, acolo unde poți meșterești și modifici. Din pură pasiune a pornit totul, dar cu o foarte mare frică de necunoscut și de absolut orice. Am avut lângă mine exact persoanele potrivite care m-au încurajat și care mi-au suflat în aripi. Pe atunci cam nimeni nu înțelegea ce voiam să fac”, povestește Alina Cașolțan.

Povestea Alinei Cașolțan, fondatoarea uneia dintre cele mai de succes afaceri din Sibiu. „Aveam frica să nu mă vadă ceilalți că nu reușesc” (video)
Sursa foto: Facebook/ NAGUN

De la stomatologie, la brand autohton de haine

Cariera Alinei a fost presărată de decizii care i-au schimbat cursul vieții. Cu toate că la începuturi își dorea să profeseze în domeniul stomatologiei, a ajuns la Facultatea de Inginerie iar în prezent are un brand de succes de haine, cu showroom-ul în centrul Sibiului.

„Eu mi-am dorit dau la stomatologie, am ajuns la inginerie și acum am brand de haine. Am început cu ideea că îmi dau timp un an să vedem ce se întâmplă pentru că eu aveam speranțe, dorințe și schițe care depășeau tot ce înseamnă cei patru metri pătrați unde am început eu. Am zis îmi place, dar hai să vedem dacă chiar pot să fac ceva care să și funcționeze pe partea de business. M-am trezit după un an de zile implicată și introdusă într-o zonă mare a brandurilor românești. Cred nici n-au fost trei sau patru luni de zile și noi am fost în cadrul unui târg al tineri designeri români”, povestește Alina despre începuturile NAGUN.

Povestea Alinei Cașolțan, fondatoarea uneia dintre cele mai de succes afaceri din Sibiu. „Aveam frica să nu mă vadă ceilalți că nu reușesc” (video)
Sursa foto: Facebook/ NAGUN

De unde numele de NAGUN

Numele brandului de haine a fost inventat de Alina, iar nu demult a prins și o însemnătate. „Îmi doream eu fie un nume masculin pentru știam îmi doresc doar linie pentru doamne și am zis fie ceva pregnant, ușor de reținut și ciudat, nu știi exact ce înseamnă. Cu alfabetarul în față, într-o seară, pe o bancă la fostul McDonalds din Turnișor a luat naștere numele de Nagun”, spune Alina.

Frica de eșec

Afacerea a început în 2017, după mai multe luni în care tânăra sibiancă a pus în balanță dacă își dorește cu adevărat să înceapă o afacere în domeniul modei. Primii pași au fost făcuți cu frica de eșec. „Nu era frică de eșec, era frica de a vedea ceilalți nu reușești”, spune tânăra.

„Am pornit cu o angajată, în 2017. În 1 iunie am lansat prima colecție capsulă din care făcea parte un kimono cu un print floral, un tricou alb simplu cu imprimeuri florale pentru era mijlocul verii, un set format dintr-o cămășuță și cu pantaloni drepți. Părinții m-au ajutat pe lângă partea financiară, pentru a însemnat foarte mult partea aceasta cu startul financiar chiar dacă nu a fost o investiție foarte mare la început pentru am început mic, dar însemna mult fie cineva acasă care te aplaude, chiar dacă nu era nimic de aplaudat câteodată și îți sufle în aripi”, povestește sibianca.

Povestea Alinei Cașolțan, fondatoarea uneia dintre cele mai de succes afaceri din Sibiu. „Aveam frica să nu mă vadă ceilalți că nu reușesc” (video)
Sursa foto: Facebook/ NAGUN

De ce Sibiu?

Din 2017 și până în prezent, NAGUN a câștigat notoritate atât pe plan local, cât și pe plan național și internațional. NAGUN este o afacere sută la sută sibiană, iar Alina spune că nu s-a gândit pentru nici o clipă să deschidă afacerea altundeva decât „acasă”.

„Acum suntem o echipă de patru, cinci oameni în momentul de față, plus colaboratori și multe mașini de cusut. Am început în Sibiu pentru sunt foarte legată de casă. Nu m- vedea plecată din Sibiu. Eu văd business-ul în toate colțurile lumii, dar pe mine tot aici, deocamdată. Nu știm niciodată ce se poate întâmpla, dar nu m-am gândit la început deschid în altă parte decât acasă, plus că pe toate hainele este brodat hashtag-ul „Made in Sibiu”.

Povestea Alinei Cașolțan, fondatoarea uneia dintre cele mai de succes afaceri din Sibiu. „Aveam frica să nu mă vadă ceilalți că nu reușesc” (video)
Sursa foto: Facebook/ NAGUN

Perioada Covid-ului, plină de provocări

La fel cum pentru multe alte afaceri, perioada Covid-ului a fost o provocare, nici pentru NAGUN nu a fost ușor. Alina Cașolțan a povestit despre impactul pe care l-a avut perioada Covid-ului asupra afacerii sale, aflată chiar la început de drum. „Prima investiție mare a fost mutarea noastră cu showroom, cu atelier, birou, tot ce se putea deschide. A durat undeva la 6, 7 luni ca amenajăm efectiv totul pentru n-am avut tot bugetul din prima zi și lucram în paralel ca putem facem deschiderea. Am avut deschiderea și în trei zile s a închis tot. Oamenii angajați”, mărturisește Alina.

Fondatoarea brand-ului spune că prima dată s-a panicat, însă după 24 de ore petrecute petrecute în atelier a găsit soluția pentru ca NAGUN „să supraviețuiască” într-o perioadă dificilă. „A fost atunci o panică foarte mare. Cred am avut mai mult de o zi în care eu nu am ieșit din atelier. Nu făceam ceva la modul real, dar eram foarte panicată de tot ce se poate întâmpla pentru nu știam ce pot le spun angajatelor. Nu știam cum putea plătesc eu chiria pe Nicolae Bălcescu în următoarea lună de covid, dacă totul se închide. Încercam îmi dau seama în ce direcție o se ducă toate lucrurile, dar ne-am mobilizat mult din frica de a nu pierde echipa, de a nu pierde business-ul. Am început să facem tot ce înseamnă partea textile de casă, draperii, pernuțe, tot ce înseamnă partea asta și a fost partea care câteva luni a susținut afacerea”, a povestit Alina.

NAGUN este un brand de haine „Made in Sibiu”, fondat de Alina Cașolțan. Rochii, hanorace, tricouri și fuste sunt doar o parte dintre creațiile care se află sub amprenta brandului sibian.

Ultima oră

2 răspunsuri la “Povestea Alinei Cașolțan, fondatoarea uneia dintre cele mai de succes afaceri din Sibiu. „Aveam frica să nu mă vadă ceilalți că nu reușesc” (video)”