Viața la țară și sentimentul de a nu fi tot timpul pe fugă devin tot mai apreciate și căutate de părinți și tineri. De la an la an, tot mai mulți aleg să se mute la țară unde se pot bucura de lucrurile simple și unde pot uita de agitația cotidiană. Alina s-a mutat în Florida în 2009, însă după 15 ani de locuit în Statele Unite a revenit în satul natal, împreună cu soțul american și cei doi copii.
Alina Cararat împreună cu soțul ei au îndesat în mai multe valize strictul necesar și s-au mutat în satul româncei, aflat la granița cu Sibiul, în Seleuș. Decizia nu a fost una spontană, ci din contră, a fost una foarte bine cântărită. Balanța a înclinat spre mutarea în România, după ce copiii s-au îndrăgostit de natura și libertatea pe care au avut-o în vacanțele de vară, la Seleuș.
„Sunt născută în București, dar am crescut și am copilărit lângă Sighișoara, la Seleuș. Am plecat în Statele Unite acum 15 ani, în 2009. M-am căsătorit acolo și avem doi copii frumoși. De atunci am păstrat casa părintească, unde am crescut și unde a locuit bunica mea până a murit. Mai veneam vara cu copiii și anul trecut am stat două luni cu toată familia și le-a plăcut copiilor extraordinar de tare aici”, povestește Alina.
Snow este găina de care băiatul Alinei s-a atașat atât de tare, încât și-a dorit să rămână în Seleuș. „Le-am cumpărat pui de care să aibă grijă și fiul meu s-a îndrăgostit de această găină Snow. S-a atașat foarte mult de ea și când am plecat a plâns și mă întreba de ce nu putem locui în România. Atât ne-a bătut la cap până ne-a convins. A fost cumva o confirmare că mutarea este ceea ce își doresc ei. Îi spuneam soțului că nu am văzut niciodată copii mai fericiți precum au fost aici, pe tărâmurile noastre natale” spune tânăra.
„În Florida aveam tot timpul un sentiment de vinovăție”
Tot timpul Alina și-a dorit ca cei doi copii să crească aproape de natură și de lucrurile simple, însă în Florida acest lucru era prea puțin posibil din cauza agitației continue. Mai mult, soții nu își doreau sub nici o formă ca cei doi copii să petreacă zece ore la școală, cât ei erau la muncă.
„Am decis că vom renunța la stilul de viață alert pe care îl aveam în Florida, mereu pe grabă. Aveam un sentiment de vinovăție pentru că eram foarte ocupați. Acolo dacă vrei să supraviețuiești și„ să stai deasupra apei” trebuie să menții ritmul de viață foarte alert pentru că altfel nu prea ai cum. De regulă, părinții muncesc foarte mult și copiii sunt prin școli și alte programe, iar noi nu am vrut niciodată să creștem copiii așa. Ne-am dorit să îi creștem noi, să nu fim nevoiți să îi ținem în școală zece ore. România a fost varianta care ne-a ajutat să creștem copiii lângă noi, în natură, liberi, fericiți și noi să ne eliberăm puțin de stresul zilnic”, spune Alina.
„Vrem să învețe să savureze viața și momentele mici”
Stilul de viață aproape de natură, o curte unde poți să stai întins pe iarbă sau să te joci cu puii de găină în timp ce soarele de primăvară strălucește pe cer, au fost motivele pentru care s-au mutat la Seleuș. Soțul, sută la sută american, și-a dorit ca cei mici să savureze micile bucurii ale vieții.
„Noi ne aliniem foarte bine când vine vorba de cum ne creștem copiii și cum alegem mâncarea, și România, într-adevăr, ne oferă un stil de viață mai aproape de ceea ce ne dorim noi. El a fost la aeroport înaintea mea. El a visat la stilul acesta de viață cu mult înaintea mea. Aici avem o familie, o comunitate pe care o cunoaștem. Suntem într-un cerc strâns și cald și asta vrem și pentru copiii noștri, să știe ce înseamnă să crească alături de oameni calzi, alături de oameni cărora le pasă și care știu cum să savureze viața și momentele mici”, spune Alina.
Ateliere de limba engleză pentru copiii din sat
Locul de muncă nu a fost o provocare pentru cei doi, Alina păstrându-și afacerea deschisă în Statele Unite, iar soțul acesteia continuând part-time la job-ul pe care îl avea în Florida. „Nu a fost o provocare foarte mare pentru că am fost suficient de norocoși ca soțul să își poată păstra locul de muncă la un part-time, iar eu am propria afacere în State pe care o am în continuare și pot să îmi fac treaba de oriunde în lume”, povestește Alina.
Alina vrea să aducă un plus satului unde își are rădăcinile și se gândește să dea startul unor ateliere pentru copii, inclusiv să îi învețe pe copiii din sat limba engleză. „Aș vrea să investim într-un program. Mi-ar plăcea să fac ceva pentru copii pentru că nu au prea multe opțiuni. Țelul meu ar fi să pornesc un program cu ateliere pentru copii, un program în jurul căruia să ne putem clădi o comunitate atât pentru noi, cât și pentru cei mici. Vrem să ajutăm copiii locali să învețe engleză și ei să îi ajute pe copiii noștri română și să creăm o comunitate frumoasă de care să ne bucurăm cu toții”, spune aceasta.
„Vom sta aici cât timp copiii vor fi fericiți”
O posibilă întoarcere în Florida nu a fost niciodată exclusă. Alina a decis că vva rămâne împreună cu familia în România atâta timp cât copiii vor fi fericiți. „Sigur o să ne fie dor. Orice loc are și părți bune și mai puțin bune. În Florida avem oameni dragi pe care i-am lăsat în urmă, plaja, oceanul… Cu siguranță sunt multe lucruri care ne vor lipsi și nu am garanția că nu voi spune că e timpul să ne întoarcem. Nu am spus niciodată că nu ne vom întoarce. Am plecat de la premisa că ne vom întoarce în România și vom sta atâta timp cât ne vom simți bine cu toții și cât copiii vor fi fericiți”, povestește aceasta.