Județul Sibiu pe primul loc în Ardeal la creșterea oilor. La producția de grâu suntem codași
Sursa foto: Antena 3 CNN

Noul Plan Urbanistic General al Sibiului intră în consultare publică. Potrivit PUG-ului publicat de Primăria Sibiu, din punct de vedere al agriculturii Sibiul se află pe ultimul loc la producția de grâu, dar pe primul loc din Ardeal la creșterea oilor.

Județul Sibiu stă bine la capitolul agricultură, însă sunt și multe deficiențe în această ramură, cum ar fi costuri de producţie ridicate, comparativ cu profitul generat, număr insuficient de hambare şi alte spatii de depozitare, iar forţa de muncă din sectorul agricol întâmpină probleme precum îmbătrânirea populaţiei, lipsa pregătirii corespunzatoare a absolvenţilor, lipsa liceelor cu profil agricol sau lipsa de interes a autoritaţilor locale pentru sprijinirea tinerilor fermieri.

Județul Sibiu, pe ultimul loc la producția de grâu

Județul Sibiu se află pe locul 6 privind suprafețele cultivate cu grâu. Cu o pondere de 5% din totalul suprafețelor cultivate cu grâu din regiune, județul Sibiu a raportat în anul 2019 peste
25.000 de hectare plantate cu porumb, situându-se pe locul 3 în cadrul Regiunii Centru după județele Mureș și Alba. Culturile de porumb din Sibiu au o pondere de 15,5% la nivel regional.

Nici la producția de floarea soarelui și de rapiță județul nu stă mai bine. Suprafețele cultivate cu plante tehnice, precum floarea soarelui, rapiță, furajere și cartofi ocupă suprafețe mici comparative cu alte județe din regiune.

Județul Sibiu pe primul loc în Ardeal la creșterea oilor. La producția de grâu suntem codași

Sibiul excelează la creșterea oilor

Dacă județul Sibiu se plasează pe ultimul loc în regiune în privința creșterii bovinelor, având o pondere de 11% din totalul exemplarelor din regiune, la capitolul ovine excelează. „În județul Sibiu au fost raportate 564.151 capete din familia ovinelor, situându-se pe primul loc în regiunea centru cu o pondere de 25% din totalul efectivelor de ovine raportat în regiunea centru. În privința numărului de porcine, județul Sibiu deține 46.109 exemplare, clasând județul pe locul 4 în regiune cu o pondere de 12% din numărul total de exemplare”, se arată în PUG-ul Sibiului.

Potrivit documentului, în Sibiu se află și mulți apicultori. În anul 2019 au fost raportate 29.961 familii de albine, reprezentând 13,4% din totalul raportat la nivelul regiunii, județul Sibiu se situează pe locul 4 în regiune.

Județul Sibiu pe primul loc în Ardeal la creșterea oilor. La producția de grâu suntem codași

Sibiul, codaș în privința lemnului recoltat

Județul Sibiu deține a 5-a suprafață de fond forestier din Regiunea Centru, însă în județul Sibiu în anul 2019 s-a recoltat un volum de aproape 450,0 mii de metri cubi, reprezentând 10% din totalul volumului de lemn recoltat în Regiunea Centru. Din acest punct de vedere județul Sibiu se plasează pe ultimul loc în regiune.

Suprafață ocupată de păduri reprezintă 22% din suprafața totală, suprafața arabilă este de 30% din totalul fondului funciar, suprafață ocupată cu pășuni are o pondere de 14% , fânețele ocupă 6%, iar livezile ocupă doar 2% din fondul funciar. În privința suprafețelor neagricole, construcțiile ocupă 20% din totalul fondului funciar, căile de comunicații ocupă 5% din total fond funciar și apele și bălțile dețin 1% din total fond funciar.

 

Ultima oră