Consilierul local Raul Apostoiu (USR) consideră că Varianta Ocolitoare Sibiu Sud (VOSS) nu va rezolva problema traficului în municipiu, fiindcă locuitorii comunei Șelimbăr, dar și cei din cartierul Arhitecților din Cisnădie, care lucrează în Sibiu, în continuare vor alege să traverseze orașul decât să parcurgă zeci de kilometri pe viitoarea centură.
Varianta Ocolitoare Sibiu Sud nu va aduce mari beneficii Sibiului, consideră Raul Apostoiu (USR). Acesta a precizat joi, în cadrul ședinței ordinare a Consiliului Local, înainte de a fi votat un proiect privind aprobarea documentației de urbanism (DETALII AICI), că locuitorii din Șelimbăr și cei din cartierul Arhitecților nu vor folosi centura la orele de vârf, ceea ce va face ca străzile din Sibiu să fie în continuare aglomerate. În plus, acesta s-a declarat împotriva traseului actual al centurii.
„Proiectul Variantei Ocolitoare Sibiu Sud (VOSS) în forma supusă astăzi aprobării Consiliului Local nu servește interesul sibienilor și nu aduce beneficii semnificative de preluare și reducere a traficului din orașul Sibiu, în principal datorită traseului ales, dar și lungimii acestuia. Un locuitor al Șelimbărului, dar și al cartierului Arhitecților va alege în cele din urmă traversarea orașului ca să ajungă la locul de muncă de pe una din platformele industriale, în loc să parcurgă zilnic 40 de kilometri, 20 de kilometri dus și 20 de kilometri întors. Sau eventual optează pentru traversarea autostrăzii în condițiile în care nu este nevoit să își lase copilul la una din școlile din Sibiu în drum spre serviciu. Mai mult decât atât, ni se solicită să aprobăm traversarea de către VOSS a unui areal pitoresc situat în limita ariei protejate Dumbrava, într-o zonă peisagistică apreciată de sibieni și de vecinătate străbătută de numeroase trasee de drumeție și cicloturistice, care va fi afectată iremediabil de zgomot, noxe, poluare și praf. Încă de la primele dezbateri organizate pe marginea acestui proiect s-a identificat soluția tehnică de realizare a unui tunel care să străbată prin subteran Pădurea Dumbrava. Este o variantă ce scurtează mult traseul și are un impact foarte redus asupra zonelor populate, dar și asupra ecosistemului natural protejat, fiind susținută de ONG-uri, de activiștii de mediu, dar și de mulți sibieni, dar a cărei respingere nu a fost argumentată tehnico-economic de către beneficiarul proiectului, Consiliul Județean Sibiu”, a spus Raul Apostoiu.
Consilierul a citit în fața colegilor inclusiv un e-mail transmis de un locuitor al Sibiului, care se arată nemulțumit de traseul ales pentru viitoarea centură. „Este inadmisibil ca proiectul VOSS, care va impacta mediul de viață al mai multor generații de sibieni să fie tratat superficial, să nu aibă la bază studii aprofundate de trafic, să nu ia în seamă sutele de reclamații și sesizări făcute de cetățeni și să fie făcut având în vedere prioritățile CNAIR și nu alte sibienilor. Opinia CNAIR este că nu se dorește tunel pe sub Pădurea Dumbrava”, este e-mailul transmis de un cetățean consilierului.
PUZ-ul VOSS a fost adoptat
Consilierul i-a cerut primarului Astrid Fodor să retragă proiectul privind aprobarea PUZ-ului de pe ordinea de zi și, totodată, să solicite Consiliului Județean o analiză privind varianta actuală a traseului, respectiv cea care ar fi cuprins un tunel pe sub Pădurea Dumbrava. „Ca urmare, doamna primar, nu cred că este târziu de a vă solicita retragerea acestui proiect de pe ordinea de zi și cu rugămintea de a solicita Consiliului Județean o analiză comparativă detaliată financiară, dar și de impact asupra mediului, între varianta actuală supusă aprobării și cea cu tunel de subtraversare a Pădurii Dumbrava, precum și inițierea unui studiu de trafic aprofundat de tip origine-destinași, pe baza căruia să analizăm varianta cea mai potrivită pentru sibieni”, a adăugat consilierul Raul Apostoiu (USR).
„Eu presupun că s-a analizat și această variantă și nu s-a găsit o soluție. Poate cineva are mai multe informații”, a fost răspunsul primarului Astrid Fodor. Proiectul de hotărâre a fost supus la vot consilierilor și a fost adoptat cu 5 voturi împotrivă.