planul pentru reducerea zgomotului din sibiu, contestat de usr în ședința de consiliu local. plesciuc: „nu conține de fapt nicio măsură” (video)

Primăria a elaborat un plan pentru prevenirea și reducerea zgomotului în Sibiu, acesta fiind supus la vot consilierilor locali în ședința ordinară de la finalul lunii februarie. Planul a fost contestat însă de consilierii USR care consideră că „nu conține nicio măsură”.

Planul de acțiuni pentru prevenirea și reducerea zgomotului în municipiul Sibiu a fost elaborat pe baza hărților strategice de zgomot, realizate în 2022 de SC Enviro Consult SRL. Conform datelor prezentate atunci, singura cauză generatoare de zgomot în orașul de pe Cibin o reprezintă traficul rutier. Planul a fost supus joi votului consilierilor locali, iar cei din grupul USR s-au abținut. Potrivit consilierului Ioan Plesciuc, nu există nicio măsură concretă în plan, acesta bazându-se, în fond, pe un alt plan al primăriei – cel de mobilitate urbană durabilă. Cu această ocazie, Plesciuc a adus în discuție două posibile măsuri care ar reduce zgomotul în două puncte din municipiu. 

„Planul nu conține de fapt nicio măsură de reducere a zgomotului. Consultantul spune că planul va fi implementat prin implementarea unui alt plan pe care îl avem deja, cel de mobilitate urbană. Copiază pur și simplu lista de investiții din PMUD și ne-o pune într-un tabel, dar nu vine și cu masuri proprii, complete, prin care se poate reduce zgomotul în puncte sensibile din oraș. Dacă vorbim de măsuri concrete, aș vrea să dau două exemple. În cursul anului trecut, am propus ca pentru a reduce nivelul de zgomot suportat de oamenii care locuiesc la primele etaje ale blocurilor din viaductul din gara mică, să montam panouri fonoabsorbante pe viaduct. Am primit atunci răspunsul că se va face odată cu reabilitarea viaductului, dar în bugetul din acest an nu găsesc nicio linie de finanțare a unei astfel de lucrări. E bine să știm dacă sunt șanse să se realizeze în perioada care urmează. Al doilea exemplu se referă la zgomotul produs de autostradă, care trece practic prin oraș între cartierele Lazaret și Gușterița. Avem acolo zone locuite în apropierea autostrăzii care nu sunt protejate. Un coleg consilier USR a propus completarea sistemului de panouri fonoabsorbante acolo unde sunt necesare. Tot pentru atenuarea zgomotului, primăria poate discuta cu CNAIR și ideea plantării de pomi, care să constituie perdele vegetale de atenuare a zgomotului. Credem că planul de prevenire și reducere a zgomotului pe care îl discutăm astăzi este superficial, nu are calitatea necesară pentru a fi adoptat. Grupul consilierilor USR se va abține la vot”, a subliniat consilieri Ioan Plesciuc (USR). 

Ideea a fost susținută de Adrian Bibu, consilier PNL, care a propus să fie montate panouri fonoabsorbante inclusiv în zona liniilor de cale ferată din vecinătatea caselor. „Și în campania din 2020 noi am propus că ar fi bine să luăm în calcul inclusiv în zona liniilor de tren, foarte mulți oameni se plâng de zgomotul făcut de tren. Noi am propus atunci să punem panouri fonoabsorbante și în aceste zone. Poate le luăm în considerare”, a precizat și consilierul PNL Adrian Bibu. 

Planul pentru prevenirea și reducerea zgomotului în municipiul Sibiu a fost în final adoptat cu patru abțineri ale consilierilor din grupul USR.

Citește și: Planul pentru reducerea zgomotului în Sibiu. Ce măsuri conține 

Ultima oră

Comentariul meu