sindicaliștii de la filarmonică fac din nou grevă. concertul de joi amânat cu două ore. lupeș: „nu îl consider un act de sabotaj”
Sursa foto: Facebook/ Filarmonica de Stat Sibiu

Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu, care reprezintă 36% dintre angajații Filarmonicii, anunță a treia grevă de avertisment joi, 29 februarie 2024, în timpul concertului simfonic de stagiune. Concertul nu va fi anulat, ci va începe la ora 21:00. Managerul instituției, Cristian Lupeș, spune despre noua acțiune de protest că ”e important să nu lipsim publicul și artiștii de bucuria de a asculta muzică, de aceea am hotărât să continuăm mai departe cu concertul simfonic de la ora 21:00”.

Concertul simfonic cu dirijorul Daisuke Soga și solista Luna Okubo de joi, 29 februarie, va începe de la ora 21:00, după ce artiștii sindicaliști au anunțat grevă de la ora 19:00. „Deși greva de avertisment se poate organiza în orice interval orar din timpul de lucru al artiștilor, SAIFS preferă ca această grevă să aibă loc exact în momentul cel mai important pentru dumneavoastră, publicul Filarmonicii de Stat Sibiu: seara concertului”, transmite purtătorul de cuvânt al Filarmonicii de Stat Sibiu.

„Organizarea unui concert durează minim 6 luni și este implicată toată echipa din administrația Filarmonicii de Stat Sibiu, negociindu-se repertoriile cele mai potrivite pentru public, date de desfășurare, cazări, bilete de avioane, închirieri de partituri, mii de mailuri și telefoane, promovare, printare afișe și flyere, angajare de transport de la și spre aeroporturi și multe altele. Artiștii invitați se pregătesc intens pentru concert și abia așteaptă să vă cunoască și să vă ofere, emoționați de întâlnirea cu dumneavoastră, o seară frumoasă.

sindicaliștii de la filarmonică fac din nou grevă. concertul de joi amânat cu două ore. lupeș: „nu îl consider un act de sabotaj”

Solista acestei săptămâni, tânăra violonistă de 18 ani de origine japoneză Luna Okubo, a venit special la Sibiu de la Tokyo, însoțită de părinți, pentru a onora un concert oferit ca premiu în urma câștigării unui important concurs violonistic din capitala Japoniei. Tot din Tokyo a venit la Sibiu și dirijorul Daisuke Soga. Acest concert este dedicat Zilei Naționale a Japoniei.

O mare parte dintre colegii din orchestră vor să susțină acest concert. Sunt aproximativ 63 % dintre angajați (59 de persoane) care regretă de fiecare dată când publicul are de suferit din cauza acțiunilor sindicale, se mai arată în comunicatul de presă trimis de reprezentanții Filarmonicii de Stat.

sindicaliștii de la filarmonică fac din nou grevă. concertul de joi amânat cu două ore. lupeș: „nu îl consider un act de sabotaj”

„Nu îl consider act de sabotaj”

Managerul Filarmonicii de Stat, Cristian Lupeș, nu consideră greva din timpul concertului simfonic un act de sabotaj. „Nu îl consider un act de sabotaj. Cred că fiecare are dreptul la exprimare și legea dialogului social marchează modalitatea prin care noi comunicăm astfel de lucruri. Sindicatul a hotărât să comunice printr-o grevă, în timpul concertului simfonic, și noi am luat act de solicitarea lor. În același timp, considerăm că e important să nu lipsim publicul și artiștii de bucuria de a asculta muzică, de aceea am hotărât să continuăm mai departe cu concertul simfonic de la ora 21:00”, a spus Managerul Filarmonicii de Stat Sibiu.

Cât despre înlocuirea instrumentiștilor sindicaliști, managerul Filarmoncii de Stat Sibiu nu ia în considerare să înlocuiască artiștii sindicaliști. „Deocamdată este o grevă de avertisment și soluția găsită de noi este să îi lăsăm pe angajații noștri să își desfășoare activitatea, mai ales că Filarmonica este dedicată publicului și apoi angajaților”, a transmis Lupeș.

Cum justifică sindicaliștii greva

Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonică, au remis un comunicat de presă, miercuri după amiază în care spun că ”în lipsa contractului colectiv de muncă, motivați de pasivitatea și lipsa de diligență a conducerii instituției în vederea semnării și înregistrării acestuia, Sindicatul Artiștilor Instrumentiști din Filarmonica de Stat Sibiu aduce la cunoștința publicului faptul că în data de 29 februarie 2024, între orele 19-21 va avea loc o grevă de avertisment cu durata de 2 ore”.

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Dezinformarea propagata de Lupes continua! Artistii din filarmonica sunt cei care fac muzica. Restul ar trebui sa sprijine sau sa ajute artistii.
    Artisti sunt cam 60 de persoane. Deci in sindicat sunt mai mult de jumatate din artisti. Ce vrea sa spuna poetul Lupes? Ca cei care protesteaza sunt doar o mica parte. Fals! Pana sa apara Lupes sa comenteze aici si sa arunce acuze, nu sunt si nu am fost muzician-aici am ceva in comun cu Lupes.

    Oamenii au fost aduși la capatul rabdarii de către incompetenta si meschinaria acestui impostor Lupes.