sediul consiliului județean intră în renovare. angajații se mută la biblioteca astra, dar și într-un spațiu închiriat în ștrand

Clădirea Consiliului Județean (CJ) Sibiu de pe strada General Magheru intră în renovare. Pe perioada lucrărilor, angajații vor lucra atât de la Biblioteca Astra, cât și dintr-un spațiu închiriat în cartierul Ștrand. 

Construită în urmă cu 115 ani ca sediu al Băncii Austro-Ungare, clădirea care adăpostește în prezent Consiliul Județean Sibiu va beneficia de lucrări de consolidare, reabilitare termică și eficientizare energetică. Pe perioada lucrărilor, adică vreme de un an, toți angajații vor fi mutați în alte sedii. Unii dintre ei vor lucra de la Biblioteca Astra, iar majoritatea dintr-o clădire situată pe strada General Dragalina din cartierul Ștrand. 

sediul consiliului județean intră în renovare. angajații se mută la biblioteca astra, dar și într-un spațiu închiriat în ștrand

Spațiul din Ștrand aparține unei societăți comerciale private, astfel că CJ va trebui să plătească chirie pe perioada șederii. Marcel Luca, vicepreședintele instituției, a precizat la finalul ședinței ordinare de miercuri că s-a ajuns la această clădire în urma unui studiu de oferte. Inițial, a fost luată în calcul și varianta mutării la Aeroportul Internațional Sibiu, dar costurile relocării ar fi fost mult prea mari. „O parte dintre aparatul Consiliului Județean își va desfășura activitatea la Biblioteca Astra, iar restul pe strada General Dragalina într-un spațiu închiriat în urma unui studiu de oferte. Este spațiul pe care l-am găsit cu prețul cel mai mic și care oferea condiții, să zicem, satisfăcătoare. (…) Cu aeroportul era o propunere inițială, dar în urma unui deviz prezentat, valoarea lucrărilor și a chiriei era mult mai mare decât credeam inițial și am renunțat la varianta asta. Cel de pe Dragalina este un spațiu privat aflat în proprietatea unei societăți comerciale”, a precizat vicepreședintele Luca, la cererea consilierului USR Adrian Echert. 

Chiria în sediul din Ștrand: 8 euro/mp

Explicații detaliate a oferit Daniela Stoica, director executiv Direcția Tehnică Investiții și Patrimoniu din cadrul CJ. Potrivit acesteia, costurile relocării angajaților la aeroport ar fi fost mult prea mari, motiv pentru care a fost aleasă varianta închirierii unui spațiu privat în Ștrand. Chiria aici este de 8 euro pe metru pătrat, „un preț foarte bun”, așa cum a arătat Stoica. 

„După oferta primită de la CON-A pentru containerele la care ne-am gândit inițial la aeroport, am făcut un sondaj de piață, am vizualizat minim 10 locații. Locația care până la urmă ni s-a părut cea mai convenabilă și la prețul cel mai mic (…). Ideea este că trebuie să ne împărțim. Direcția arhitect șef merge la Biblioteca Astra și Resurse Umane. Ceilalți colegi împreună cu conducerea se vor muta în clădirea de la Dragalina. Cred că suma este 250.000 lei într-un an de zile, pe 12 luni. Oferta e pe 8 euro/mp fără TVA, deci un preț foarte bun. Am avut valori de 12 euro, 15 euro, până la 20 de euro pe tot ce am văzut. Mai mult, am făcut o intervenție si la Primăria Sibiu și la alte instituții publice pentru a ne pune la dispoziție un spațiu cu titlu gratuit pentru a putea să ne mutăm și am primit răspuns că nu pot să ne pună la dispoziție un spațiu cu titlu gratuit că nu au, la suprafața ce am solicitat-o. În urma analizelor, am stabilit că prețul e cel mai ieftin de pe piață. Este dotat cu mese, vor fi relocați cu doar câteva dulapuri. adică doar strictul necesar. O să lucrăm foarte mult online, spațiul este echipat ca să se lucreze mai mult în format online, tocmai ca sa încercăm să nu ducem foarte multe lucruri de aici. Pentru partea de arhivă am găsit spații tot în clădirile noastre, la Muzeul Astra și la Biblioteca Astra, ei ne pun spații la dispoziție pentru relocarea celorlalte obiecte și arhivei. (…) Contractul se încheie pe 8 luni, de la 1 martie până la 31 decembrie. Finalizarea lucrărilor e preconizată în timp de 12 luni”, a precizat Daniela Stoica. 

Potrivit acesteia, clădirea închiriată în Ștrand este „o clădire verde”, ceea ce înseamnă că nu vor avea de plătit facturi la gaz și curent. CJ va plăti doar facturi la apă, canalizare și deșeuri.  

Ultima oră

Comentariul meu