Spitalul Județean de Urgență Sibiu a transmis un răspuns referitor la procedurile și controalele la care a fost supus tânărul de 25 de ani care, la o săptămână după ce a fost consultat, a murit din cauza unui anevrism de aortă toracică.
La începutul lunii februarie, Răzvan Orzea a murit din cauza unui anevrism de aortă toracică, la o săptămână după ce a ajuns la Spitalul de Urgență din Sibiu din cauză că se simțea rău și avea senzația „unui nod în gât”. Mama tânărului decedat își dorește să facă o schimbare în sistemul medical, ceea ce ar însemna ca cei care ajung la Urgență cu dureri în zona pieptului sau a gâtului să fie supuși unei ecografii Doppler, ecografie care i-ar fi putut salva viața fiului ei. (DETALII AICI)
Reprezentanții Spitalului Județean de Urgență Sibiu susțin că băiatul nu a avut simptome care să ateste că ar fi avut o afecțiune la aorta toracică pentru că altfel s-ar fi cerut un consult cardiologic și investigații suplimentare.
„La momentul consultului efectuat asupra pacientului în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu nu existau elemente clinice tipice sugestive pentru un anevrism rupt de aortă toracică.
Dacă ar fi existat elemente clinice suspecte, care să indice o suferință a cordului sau a aortei, s-ar fi cerut consult cardiologic și investigații suplimentare, așa cum dictează protocoalele medicale în vigoare și pe care personalul medical le aplică în cazul tuturor pacienților. Aceste consulturi și investigații nu se efectuează de rutină, în absența indicațiilor dictate de elementele clinice, de laborator sau de imagistică medicală”, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu, Cristina Bălău.
În data de 8 februarie, când băiatul a ajuns la Spitalul de Urgență din Sibiu, s-a stabilit că are „sinuzită maxilară și etmoidală”. „La momentul consultului anamnestic, pacientul acuza: cefalee, frisoane, senzație de slăbiciune, disconfort în regiunea cervicală anterioară, descris ca „nod în gât”. A fost consultat clinic și paraclinic (radiografie pulmonară – „cord, aortă în limitele vârstei”, computer tomograf cerebral, electrocardiogramă și analize de laborator), iar în urma acestor examinări s-a stabilit diagnosticul de „sinuzită maxilară și etmoidală”, a mai spus purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean Sibiu.