Direcția de Sănătatea Publică a descoperit cel mai recent caz de cancer bronhopulmonar profesional, dovadă că ”fenomenul Copșa-Mică” generat de perioada de industrializare maximă din timpul regimului comunist are consecințe și în prezent.
În cadrul ședinței Colegiului Prefectural de marți, Mihaela Stoia, medic primar medicina muncii la DSP Sibiu, a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește cazurile de cancer bronhopulmonar cauzate de efectele Fabricii de negru de fum CARBOSIN de la Copșa-Mică. Anul acesta, a fost semnalat un caz cercetat și declarat cu cancer profesional. Este vorba de un pensionar de 67 de ani, născut la Copșa-Mică, însă rezident în Germania din anul 1982.
Bărbatul, diagnosticat cu cancer bronhopulmonar în luna iunie a anului trecut, a lucrat 3 ani de zile, în perioada 1975-1978, ca lăcătuș la Secția Furnal, dar și la alte secții în interiorul fabricii de la Copșa Mică. În cazul bărbatului, Mihaela Stoia este de părere că „vor fi decurse niște drepturi, fără discuție, de securitate socială” .
DSP: „Ne lipsește o secție clinică de medicină a muncii”
Reprezentanta Dsp Sibiu a mai amintit și de absența unui compartiment clinic de medicina muncii care să gestioneze cazurile încadrabile și semnalabile ca îmbolnăviri profesionale conform legislației actuale, pentru respectarea circuitului informațional Clinica de medicina muncii – DSP Sibiu – CJP Sibiu.
„Cel mai important aspect este că lipsește o secție clinică de medicină a muncii la nivelul județului Sibiu. Eu nu pot să cercetez și să declar boală profesională, conform legislației actuale, doar dacă o am confirmată de la clinica de medicină a muncii. Semnalarea cazului de boală profesională, către DSP, conform legislației se face din secția clinică de medicină a muncii și acestea sunt doar la stat, în câteva centre universitare din țară. Orice medic poate suspiciona un caz de îmbolnăvire profesională și să îl trimită la clinică”, a spus Mihaela Stoia, medic primar medicina muncii la DSP Sibiu.
Mihaela Stoia își dorește să fie realizat și un program local de sănătate publică pentru depistarea în faza incipientă a cancerului bronhopulmonar la foștii lucrători de pe platforma Copșa Mică. Potrivit statisticilor DSP, 31% din cazuri diagnosticate cu cancerului bronhopulmonar sunt din zona poluată, din Copșa Mică, iar restul de 69% sunt din restul județului Sibiu.
Fabrica de negru de fum Canale nr. 1 construită la Copșa-Mică în anul 1934 a reprezentat prima instalație de acest gen din Europa. Numele de CARBOSIN a fost dat în 1963. În 1974 România ocupa locul 5 european la producția de negru de fum, iar perioada 1980-1989 a fost de maximă industrializare. Fabrica de negru de fum CARBOSIN de la Copșa-Mică a funcționat din 1935 până în 1993, emisiile sale impactând zona timp de aproape 60 de ani și lăsând urme de cenușă pe case, copaci, urme încă vizibile și astăzi.
Nu negrul de fum a produs/producea cancerul profesional. Negrul de fum era carbune activ, doar te murdareai. Pulberile de metale grele, plumb, cadmiu, zinc, aur, argint si mai ales bioxidul si trioxidul de sulf de la SOMETRA, fosta IMMN, produceau bolile profesionale. Inainte de 1989 era un Sanatoriu la Avrig, pentru recuperare boli profesionale, des frecventat de angajatii si locuitorii din Copsa Mica. Acum nu se mai aude nimic de el!
Pot fi mari semne de intrebare pe o astfel de concluzie la care a ajuns comisia de cercetare si evaluare. Un lucrator care a fost expus mediului de lucru mentionat nu este din capul locului ferit de posibilitatea de a face cancer pulmonar, cred ca acest lucru este clar pentru toata lumea. Dar a concluziona ca expunerea la acel mediu toxic a determinat declansarea si dezvoltarea cancerului si nu alti factori este o concluzie temerara de natura sa straneasca invidia lumii stiintifice mondiale. Putem vorbi de procente si statistici oricat de mult, dar sa ajungi la CERTITUDINEA ca expunerea profesionala a determinat declansarea cancerului pulmonar este unicat mondial. Pentru demonstrarea raportului de cauzalitate din dosarul de cercetare ar trebui acordat premiul Nobel pentru medicina echipei de investigatori de la Sibiu. Nu contest nimic din cercetarea respectiva, neavand nicio calitate si necunoscand continutul cercetarii, doar felicit din toata inima colectivul care a realizat aceasta performanta stiintifica.