ursi
Sursa Foto - Pixabay

La ședința de marți a Colegiului Prefectural, directorul de la Protecția Mediului Sibiu, Ciprian Simulescu, a vorbit despre creșterea efectivelor speciei urs, dar și despre comunele și satele unde au avut mai multe intervenții pentru alungarea sau relocarea acestora.

Numărul urșilor atât din Sibiu, cât și din restul zonelor din țară a crescut rapid din 2016, an în care a fost interzisă vânătoarea. Ciprian Simulescu spune că în mod normal ar trebui ca în județul Sibiu să fie un număr de 500 de urși, însă în prezent sunt peste 1000. ”Un optim ar fi în jur de 500”, a spus directorul  de la Protecția Mediului Sibiu.

În cadrul ședinței au fost amintite și zonele unde au fost cele mai multe intervenții pentru alungarea urșilor. Nou, Arpaș, Porumbacu, Săliște, Rășinari, Laslea și Căprăreț sunt satele și comunele unde urșii și-au făcut apariția, anul trecut.

Pe parcursul anului trecut au fost emise documentele necesare pentru împușcarea a zece urși, însă doi dintre aceștia nu au mai fost găsiți. De asemenea, un singur urs a fost relocat.

„În interesul sănătății și securității populație și în scopul prevenirii unor daune, în fiecare an Ministerul Mediului elaborează un ordin de ministru în care sunt aprobate derogări cu privire la nivel de prevenție și la nivel de intervenție pe care fiecare județ are dreptul să îl aplice. Pentru nivele de prevenție a fondurilor cinegetice din Sibiu am avut alocat 10 exemplare de urs, din care au fost recoltate doar 8, deși autorizațiile de mediu pentru împușcarea speciilor de urs au fost eliberate, dar au fost situații în care nu au mai fost identificați în teren”, a mai spus directorul APM.

Citește și: Peste 1100 de urși „patrulează” pădurile din județul Sibiu. Au făcut pagube în gospodării de aproape 1 milion de lei

 

 

 

 

Ultima oră