femeile psihopate ar putea fi mai multe decât știam până acum. dr. boddy: "raportul ar putea fi 1:1"

Expertul Boddy Clive susține că este necesar să se efectueze un număr mai mare de studii pentru a înțelege mai bine psihopatia la femei, considerând că mare parte din instrumentele de evaluare a psihopatiei sunt înclinate spre bărbați, potrivit unui articol semnat de The Guardian citat de Mediafax.

“Comportamentul femeilor psihopate pare a fi destul de subtil şi mai puţin evident decât al bărbaţilor psihopaţi şi, prin urmare, nu sunt recunoscute la fel de mult”, precizează Dr. Boddy, subliniind că există un număr în creștere de dovezi ce descriu faptul că femeile psihopate ar fi predispuse să manifeste violența verbală mai degrabă decât cea fizică. În acest fel, violența devine una de natură emoțională și relațională ceea ce o face mai puțin detectabilă fiind caracterizată de subtilitate, în comparație cu violența exprimată de sexul masculin.

Potrivit Mediafax, metoda de evaluare pentru identificarea trăsăturilor phihopatice, și anume scala Levenson (LSRP) a fost înclinată spre bărbați. Dr. Boddy precizează că prima parte a evaluării se concentra pe nivelul de detașare emoțională, egoism, manipulare și nepăsare al unei persoane în timp ce a doua parte prevedea stilul de viață psihopat concentrându-se pe violență și comportament antisocial.

Totodată studiile care au analizat psihopatia la femei sunt mai puțin numeroase decât acelea care au studiat patologia similară în rândul bărbaților, astfel încât cifrele sunt destul de diferite. 

Conform aceluiași articol, unele estimări au sugerat că ar putea exista un raport de 10:1 între psihopaţii bărbaţi şi femei, dar cercetările lui Boddy, folosind doar prima parte a LSRP, sugerează ca raportul este aproape 1:1. 

Estimările indică faptul că aproximativ 23% dintre bărbați, chiar dacă nu pot fi considerați în mod categoric psihopați, manifestă suficiente trăsături pentru a prezenta provocări în societate. 

“În jur de 12% până la 13% dintre femei au suficiente dintre aceste trăsături pentru a fi potenţial problematice”, citează Mediafax.

Identificarea psihopatiei atât la femei, cât și la bărbați, este esențială, susține Dr. Boddy, în special pentru că indivizii cu astfel de trăsături ar putea impacta semnificativ mediul de lucru, conducând la marginalizarea, abuzul și intimidarea angajaților. Totodată instituțiile sau companiile conduse de astfel de persoane ar putea merge într-o direcție greșită.

Expertul sugerează că ar fi de bun augur implementarea unui screening pentru angajați cu scopul de a preveni aceste situații. 

Ultima oră

Comentariul meu