preoteasă din zona făgărașului, condusă pe ultimul drum de sute de oameni: ”evlavioasă și cu suflet mare”

Slujba înmormântării doamnei preotese Elena Ciocan a avut loc joi, 22 februarie, la catedrala Sf. Ioan Botezătorul din Făgăraș, lăcaș zidit și prin jertfa dânsei în ultimii 30 de ani, transmite Mitropolia Ardealului. 

Cuvântări de evocare și de mângâiere pentru familie

Zeci de preoți din diferite colțuri ale țării și sute de credincioși au venit să îșiia rămas bun și să fie împreună în rugăciune atât pentru trecerea sufletului ei la cele veșnice, cât și pentru întărirea familiei în aceste momente dureroase de despărțire vremelnică.

După slujba înmormântării, au fost rostite mai multe cuvinte de evocare a doamnei preotese Elena, cât și de mângâiere pentru familie. Părintele protopop Iulian David a dat citire mesajului Înaltpreasfințitului Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, adresat familiei părintelui Ioan Ciocan.

preoteasă din zona făgărașului, condusă pe ultimul drum de sute de oameni: ”evlavioasă și cu suflet mare”

„Evlavioasă și cu suflet mare, adormita întru Domnul a cultivat mereu, cu înțelepciune și smerenie, virtuțile unei alese viețuiri creștinești. A avut o înțelegereprofundă a rostului vieții, a inerentelor încercări, dar și a bucuriilor și binecuvântărilor lui Dumnezeu pe calea mântuirii, iar comoara cea mai de preț, lumina credinței, a înfiripat-o cu multă dragoste în sufletul copiilor, fiii MarianAlcipiad și Ioan Lucian, vrednici slujitori la altarul Bisericii noastre strămoșești,precum și fiicele Antonia Elena și Ana Cristina.

În aceste momente grele ale despărțirii, suntem alături de întreaga familieîndoliată și Văîmpărtășim tuturor, cu părintească dragoste, adânca noastră compasiune, cuvânt de mângâiere și de întărire întru Domnul.

Părintele Iosif Toma, de la Mănăstirea Berivoi, a dat citire mesajului trimis de Preasfințitul Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei.

Au urmat cuvântări adresate de foști colegi ai părintelui Ioan Ciocan, iar la final evocarea parcursului vieții doamnei preotese prin citirea necrologului. După procesiunea care a înconjurat catedrala, trupul neînsuflețit a fost depus în locul de veci aflat în cripta de la subsolul lăcașului.

preoteasă din zona făgărașului, condusă pe ultimul drum de sute de oameni: ”evlavioasă și cu suflet mare”

Preoteasă jertfelnică și mamă de preoți

Născută Galea, la 27 august 1961 în Recea, județul Brașov, a urmat școala primară în localitatea natală, apoi Liceul Sanitar din Brașov, lucrând ca asistentă medicală de familie în Recea și Făgăraș, apoi la Secția Chirurgie a Spitalului Municipal Făgăraș, de unde a ieșit la pensie.

În 1977 l-a cunoscut pe teologul Ioan Ciocan, venit din Țara Oașului la muncă în Țara Făgărașului, cu care s-a căsătorit după șapte ani de prietenie. Dumnezeu le-a binecuvântat căsătoria cu patru copii: Marian Alcipiad, Ioan Lucian, Antonia Elena și Ana Cristina, băieții ajungând să fie hirotoniți preoți și să slujească alături de tatăl lor – una din cele mai mari bucurii ale familiei. Și-a însoțit soțul ca preoteasă dedicată în toate slujirile sale: în parohiile Pojorta și Dejani, apoi, din 1994, în ridicarea catedralei din Făgăraș, dar și ca protopop între anii 2004-2011.Prin jertfa și susținerea sa din toți acești ani, este, alături de părintele Ioan Ciocan, ctitor de bază al catedralei.

În 2023 i-a fost depistată o tumoare pe creier și a trecut printr-o operație foarte grea. Boala însă s-a dezvoltat galopant, astfel încât, după luni de suferință, în care a fost împărtășită zilnic, a avut parte de rugăciunile intense ale familiei, dar și ale comunității, s-a mutat la cele veșnice. S-a stins lin, în după-masa zilei de marți, 20 februarie, fiind înconjurată de familie.

Doamna preoteasă Elena Ciocan rămâne pentru Veșnicie în sufletele celor care au cunoscută ca un chip luminos, soție și mamă dedicată, preoteasă jertfelnică și smerită, cadru medical permanent preocupat să aline suferința celor din jur.  Dumnezeu să o primească în Bucuria veșnică și să întărească familia in această dureroasă pierdere!

Ultima oră

Comentariul meu