consilierii locali aprobă planul pentru reducerea zgomotului în sibiu. reabilitarea podului de piatră din terezian, transport ecologic și coridor de biciclete, printre măsuri

Consilierii locali vor aproba în ședința de la finalul lunii februarie planul de acțiune pentru prevenirea și reducerea zgomotului în municipiul Sibiu. 

Planul de acțiuni pentru prevenirea și reducerea zgomotului în municipiul Sibiu a fost elaborat pe baza hărților strategice de zgomot, realizate în 2022 de SC Enviro Consult SRL. Conform datelor prezentate atunci, singura cauză generatoare de zgomot în orașul de pe Cibin o reprezintă traficul rutier. „Pentru sursa de zgomot industrie se observă faptul că nu există persoane expuse la un nivel de zgomot peste limitele admisibile”, se arată în raportul de specialitate care însoțește hotărârea. 

Comparativ cu anul 2019, s-a constatat că numărul persoanelor expuse la valori ce depășesc limitele admise de zgomot s-a redus semnificativ, în urma proiectelor și măsurilor implementate de primărie. 

Cele mai zgomotoase străzi din Sibiu

Conform datelor obținute din hărțile strategice de zgomot pentru traficul rutier, cele mai zgomotoase străzi din oraș, unde s-au înregistrat peste 75 de decibeli, sunt: strada Constituției (între strada General Magheru și strada Blănarilor), strada Andrei Șaguna (între strada Bastionului și bulevardul Victoriei), Șoseaua Alba Iulia (între strada Ștrandului și strada Alpinismului), Șoseaua Alba Iulia (între strada Cimitirului și strada Grâului) și strada Maramureșului (între strada Profesor Aurel Popa și strada Cristian). 

De asemenea, străzi zgomotoase, unde s-au înregistrat peste 70 decibeli, sunt: strada Râului (între strada Popa Șapcă și strada Metalurgiștilor), strada Reconstrucției (între strada Mihail Kogălniceanu și strada Cibin), Șoseaua Alba Iulia (între strada Turismului și strada Alpinismului), strada Turismului (între strada Lânii și Șoseaua Alba Iulia), strada Banatului (între bulevardul Victoriei și strada Dealului), strada Tribunei (între Piața Unirii și strada Mitropoliei), strada Bastionului (între strada Doctor Ioan Lupaș și strada Tribunei), strada Transilvaniei (între strada George Coșbuc și strada Dealului), bulevardul Victoriei (între strada Justiției și strada Rennes). 

consilierii locali aprobă planul pentru reducerea zgomotului în sibiu. reabilitarea podului de piatră din terezian, transport ecologic și coridor de biciclete, printre măsuri

În timpul nopții, cele mai zgomotoase străzi sunt: Calea Gușteriței (între strada Anul 1907 și strada Alecu Russo), strada Andrei Șaguna (între Bastionului și bulevardul Victoriei), Șoseaua Alba Iulia (între Onisifor Ghibu și strada Ștrandului), strada Semaforului (între strada Iezer și strada Oașa), strada General Vasile Milea (între Calea Dumbrăvii și strada Revoluției), strada Maramureșului (între strada Hațegului și strada Cristian), Șoseaua Alba Iulia (între strada Cimitirului și strada GRâului). 

Lista completă poate fi consultată AICI.

Ce măsuri ia primăria pentru reducerea zgomotului

Potrivit planului pentru reducerea zgomotului, ce va fi votat de aleșii locali, vor fi luate măsuri pe patru domenii de intervenție: infrastructură rutieră, dezvoltarea transportului public și a mijloacelor alternative de mobilitate, managementul traficului, respectiv protejarea zonelor verzi/liniștite și reducerea poluării. 

Printre măsurile de reducere a zgomotului se regăsesc reabilitarea podului de piatră peste Cibin din dreptul străzii Gladiolelor, realizarea de străzi noi în zonele de restructurare urbană, finalizarea modernizării străzii Calea Dumbrăvii, modernizarea stațiilor de transport public, introducerea transportului ecologic de capacitate mică în zona centrală, extinderea transportului public, extinderea infrastructurii pentru biciclete, crearea unui coridor pilot sigur de deplasare cu bicicleta, conectarea cartierului Lazaret cu zona Gării și centrul istoric, realizarea unor parcări rezidențiale, construirea unor zone de tip „Park and Ride” la marginea orașului, crearea de trasee pietonale și pentru bicicliști în lungul Râului Cibin, în lungul Văii Săpunului și în lungul Văii Rosbach. 

Alte măsuri pentru reducerea zgomotului, luate pe termen lung:

consilierii locali aprobă planul pentru reducerea zgomotului în sibiu. reabilitarea podului de piatră din terezian, transport ecologic și coridor de biciclete, printre măsuri

„Pentru ca reducerea zgomotului să fie cât mai mare este necesar să se aplice măsurile din toate cele patru domenii de intervenție astfel încât numărul locuitorilor expuși la niveluri de zgomot peste valorile limită să fie cât mai mic. Aplicarea combinată a acestor măsuri și proiecte propuse, reprezintă și varianta recomandată de către elaboratorul planului de acțiune, pentru maximizarea efectelor de reducere a zgomotului în municipiu”, se arată în raportul de specialitate.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Miliția trebuie să își facă treaba și să pună mâna pe chitanțier și să amendeze pe cine trebuie.Pe toți cocalarii cu mașini cumpărate cu 100 € .În special pe cei cu BMW. urile tip șpaclu.Negre,rable și urâte, conduse de așa zișii Vând Legume( VL,OT,DJ,TL,TR,BN,VS,HD,AB,etc.) Care au venit în Sibiu din sălbăticia lor și au dat orașul peste cap cu zgomotul rablelor cu felul lor ticălos de viață și murdar.Toate jegurile au venit în Sibiu de parcă nu aveam noi destul pe ai noștri netrebnici și atunci să vedeți numai cum se reduce zgomotul și ar fi ordine dar noi trebuie să ținem pe dos ticăloșii în pușcărie și să le plătim odihnă și tratamentul pentru că ei acolo mai ales iarna stau la odihnă și tratament în loc să muncească până crapă și astfel nu vor mai fi probleme dar pe noi ne conduc Hoții și ticăloșii la București și în toate județele țării