Strigătul unei sibience îndurerate căreia i-a murit fiul. Vrea să schimbe sistemul medical. „O ecografie Doppler i-ar fi salvat viața”

O mamă îndurerată din Avrig vrea să facă o schimbare în sistemul de sănătate, după ce fiul ei a murit săptămâna trecută. Adriana Șerban își dorește ca nici o altă mamă să nu treacă prin suferința pricinuită de pierderea fiului său și își dorește ca tinerii care ajung la Urgență cu dureri în zona pieptului sau a gâtului să fie supuși unei ecografii Doppler, ecografie care i-ar fi putut salva viața fiului ei.

Răzvan Orzea Șerban era un tânăr sănătos, ambițios și cu un viitor strălucit în față. Terminase Facultatea de Inginerie și masterul din cadrul Universității „Lucian Blaga” din Sibiu și profesa ca inginer la o cunoscută companie din Sibiu. Răzvan nu știa să aibă vreo problemă de sănătate, însă într-una din zile de la începutul lunii februarie i-a venit rău după ce a plecat de la birou și a mers la Spitalul Județean de Urgență din Sibiu.

Răzvan a ajuns la urgență, joi, 8 februarie, simțind că are un „nod în gât”. După un control, tânărul de 25 a primit un tratament iar mai apoi a fost lăsat să meargă acasă. Adriana, mama tânărului inginer, a povestit despre cum a decurs controlul odată ce băiatul a ajuns la spital și cum o ecografie Doppler i-ar fi putut salva viața.

„Băiatului i-a venit rău după ce a plecat de la birou, a reușit să conducă până acasă, iar când a ajuns prietena lui i-a spus că este alb la față. Atunci el i-a zis că îi este rău de numai poate și atunci au hotărât să meargă la Urgență. La spital i-au făcut investigații. Prima dată i-au făcut o Electrocardiograma. El le-a spus că simte că are un nod în gât, dar medicii nu s-au gândit că ar putea fi un nod în piept și nu a știut el să se exprime. El mai și voma și a spus că mai avea și dureri de cap. A ajuns la Urgență cu tensiune de 9.4. I-au făcut și un CT cranian. Când a plecat din urgență a primit o recomandare să meargă la un endocrinolog, iar la o radiografie generală i-au spus că are o infecție pe căile respiratorii și i-au dat un antibiotic și a plecat”, povestește mama ui Răzvan.

Strigătul unei sibience îndurerate căreia i-a murit fiul. Vrea să schimbe sistemul medical. „O ecografie Doppler i-ar fi salvat viața”

Răzvan și-a reluat activitatea vineri, când a decis să meargă la birou unde, după ce i-a povestit șefului cele întâmplate cu o seară înainte, acesta i-ar fi recomandat să apeleze la un medic cardiolog.

„Luni și-a făcut programare să meargă la endocrinolog și i-a spus că nu are nimic. Marți aveau un training de specializare în Ungaria. A plecat cu șeful lui din Sibiu, au mers în Ungaria iar joi s-au întors în România, în data de 15 februarie, la o săptămână de când a ajuns la Urgență. M-a sunat să îmi spună că se simte bine și că nu mai simte nodul în gât. În aceeași zi s-au oprit în Timișoara și urmau să rămână peste noapte acolo. Au luat cina acolo și în jurul orei 23.00 m-a sunat un coleg de-al băiatului să îmi spună că Răzvan este la Medicină Legală”, povestește mama.

Strigătul unei sibience îndurerate căreia i-a murit fiul. Vrea să schimbe sistemul medical. „O ecografie Doppler i-ar fi salvat viața”

„Mi-aș fi dorit să fi fost chemat un medic cardiolog”

La o săptămână după ce Răzvan ajunsese la Urgență din cauza unei stări de rău și a sentimentului de „nod în gât”, băiatul a murit, aflat la cină în Timișoara cu colegii de lucru. „La masă i-a căzut capul pe spate și a făcut stop cardio-respirator. În câteva minute a ajuns ambulanța și poliția pentru că era în spațiu public. L-au resuscitat 40 de minute iar medicul de pe ambulanță a zis că o inimă de 25 de ani era imposibil ca la infarct miocardic să nu o pornească”, mai spune mama lui Răzvan, Adriana.

Sâmbătă dimineața, când trupul neînsuflețit al tânărului a fost adus la capela din Avrig, a ajuns și certificatul constatator al decesului prin care părinții au aflat că Răzvan a avut anevrism aortic ascendent rupt. „Dacă i se făcea ecografie Doppler, ceea ce nu prevede protocolul, atunci se vedea că aorta lui era îngroșată în partea ascendentă și îl opera de urgență la Mureș până nu s-ar fi produs ruptura. Sunt șocată. Mi-aș fi dorit să fi fost chemat un medic cardiolog, dar dacă procedura nu a prevăzut…”, mărturisește mama băiatului.

Strigătul unei sibience îndurerate căreia i-a murit fiul. Vrea să schimbe sistemul medical. „O ecografie Doppler i-ar fi salvat viața”

„Vreau să fac o solicitare la Colegiul Medicilor”

Un medic i-a explicat mamei lui Răzvan de ce nu a fost prevăzută o ecografie Dopper, însă aceasta își dorește ca nici o mamă să nu mai treacă prin suferința ei, de a-și pierde copilul. Femeia spune că nu acuză Spitalul Județean Sibiu, deoarece conform protocolului au procedat corect, dar își dorește ca în aceste proceduri să fie integrată și o ecografie Doppler. Femeia ia în considerare să facă o solicitare la Colegiul Medicilor.

„Răzvan a fost asimptomatic. Nu au chemat cardiolog în urgență pentru că Răzvan nu avea simptome cardiace. Aș vrea să prevadă un protocol în care să se facă Ecografie Doppler, să nu mai moară și alții. La un tânăr care ajunge în Urgență, să i se facă și o astfel de ecografie la inimă sau să fie chemat un cardiolog întotdeauna, chiar dacă un tânăr nu se află în comă sau s-a dus pe picioarele lui la Urgență”, spune mama băiatului decedat.

Răspunsul Spitalului Județean de Urgență Sibiu

Reprezentanții Spitalului Județean Sibiu susțin că tânărul nu ar fi avut simptome care să arate că ar putea avea un anevrism rupt de aortă toracică. „La momentul consultului efectuat asupra pacientului în Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Clinic Județean de Urgență Sibiu nu existau elemente clinice tipice sugestive pentru un anevrism rupt de aortă toracică.

Dacă ar fi existat elemente clinice suspecte, care să indice o suferință a cordului sau a aortei, s-ar fi cerut consult cardiologic și investigații suplimentare, așa cum dictează protocoalele medicale în vigoare și pe care personalul medical le aplică în cazul tuturor pacienților. Aceste consulturi și investigații nu se efectuează de rutină, în absența indicațiilor dictate de elementele clinice, de laborator sau de imagistică medicală.

La momentul consultului anamnestic, pacientul acuza: cefalee, frisoane, senzație de slăbiciune, disconfort în regiunea cervicală anterioară, descris ca „nod în gât”. A fost consultat clinic și paraclinic (radiografie pulmonară – „cord, aortă în limitele vârstei”, computer tomograf cerebral, electrocardiogramă și analize de laborator), iar în urma acestor examinări s-a stabilit diagnosticul de „sinuzită maxilară și etmoidală”, a transmis purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență Sibiu, Cristina Bălău.

 

 

 

Ultima oră

2 răspunsuri la “Strigătul unei sibience îndurerate căreia i-a murit fiul. Vrea să schimbe sistemul medical. „O ecografie Doppler i-ar fi salvat viața””