prețul carburanților va crește din nou! motorina ar putea ajunge la 8 lei pe litru
foto Arhivă

După o ușoară scădere la finalul anului 2023, prețurile carburanților au revenit pe o traiectorie ascendentă în 2024. Prima etapă a majorării accizelor, aplicată la 1 ianuarie, a dus la creșterea prețului benzinei cu 29 de bani/litru și a motorinei cu 26 de bani/litru.

La această creștere s-au adăugat și alte majorări de prețuri, determinând ca în prezent prețurile să fie similare cu cele din toamna anului 2023. O nouă etapă de creștere a accizelor este programată pentru 1 iulie 2024. Conform estimărilor, în scenariul în care prețurile ar stagna până la acea dată, un litru de motorină ar putea costa aproape 8 lei (7,96 lei), iar benzina ar depăși 7,50 lei pe litru, scrie Digi24.

Creșterea totală a accizelor la 1 iulie va fi de 72 de bani/litru pentru benzină și 65 de bani/litru pentru motorină.

Pe lângă accize, prețurile pot fi influențate și de alte fluctuații ale pieței. Aceste tendințe ascendente vor avea un impact semnificativ asupra costurilor de transport și a economiei în general. Pentru a reduce impactul creșterilor de preț, șoferii pot apela la diverse alternative, cum ar fi folosirea transportului public, mersul pe bicicletă sau carpoolingul.

De asemenea, este importantă adoptarea unui stil de conducere economic, care poate contribui la reducerea consumului de combustibil.

Guvernul are în vedere și alte măsuri de sprijin pentru șoferi, cum ar fi reducerea TVA-ului la carburanți.

Evoluția prețurilor carburanților va fi monitorizată cu atenție de către autorități, care vor lua măsurile necesare pentru a proteja interesele consumatorilor.

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Ultima frază se bate cap în cap cu întregul articol!
    Accizele unde se colectează, de cine au fost instituite, nu de către stat???
    Acest stat care ne jupoaie prin orice mijloace!