Primăriile din Arpașu de Jos și Cârțișoara își fac parcuri fotovoltaice. Vor acoperi consumul de curent pentru iluminatul stradal, școli și toate clădirile publice

Două comune din județul Sibiu vor amenaja parcuri fotovoltaice, iar cu ajutorul curentului produs de panouri vor reuși să acopere întregul necesar pentru iluminatul stradal și pentru clădirile publice. 

Două parcuri fotovoltaice vor fi amenajate în comunele Arpașu de Jos și Cârțișoara cu fonduri europene. Ambele proiecte au fost depuse la Agenția pentru Protecția Mediului în vedere obținerii autorizațiilor necesare. 

Peste 700 de panouri la Arpașu de Jos. Primar: „Acoperim întregul necesar al comunei”

Parcul fotovoltaic de la Arpașu de Jos va avea 740 de panouri cu putere instalată de 410W și va fi amenajat în intravilanul comunei. Primarul spune că panourile vor reuși să producă curent astfel încât să fie asigurat necesarul pentru iluminatul public, școală, grădiniță, dispensare și căminul cultural. „Parcul fotovoltaic va deservi consumul propriu al primăriei, al școlii, al dispensarelor și grădiniței. Va avea o capacitate de 303kW. Este vorba practic despre întregul necesar al comunei. Dimensiunea parcului a fost raportată la necesarul de consum propriu”, a precizat primarul Constantin Aurelian Văcariu. 

Potrivit edilului, odată cu realizarea investiției, se va dezvolta infrastructura de producere a energiei electrice prin surse regenerabile la nivelul comunei. Valoarea aproximativă a parcului se ridică la 2,3 milioane de lei fără TVA. 

Parc fotovoltaic în curtea primăriei din Cârțișoara

Și în comuna Cârțișoara va fi implementată o investiție similară. Peste 200 de panouri fotovoltaice vor fi instalate în curtea primăriei. Centrala fotovoltaică va avea o capacitate de 98,4kW. 

„Am depus proiectul la APM. Parcul va fi instalat în curtea primăriei, este o curtea generoasă, iar avantajul este că avem un punct de transformare în vecinătatea noastră. Din calculele noastre și din cele prezentate de proiectant, panourile ar trebui să acopere întregul consum al comunei. Ne-a interesat în principal să acopere consumul pentru iluminatul public, dar va fi acoperit și consumul pentru clădirile publice, cum sunt primăria și căminele”, a precizat Sorin Cîrțan, primarul comunei Cârțișoara. 

Investiția de la Cârțișoara se ridica la 770.221,31 lei fără TVA. 

În ambele cazuri, proiectele vor fi implementate în circa 2 ani de la data emiterii autorizațiilor de construire. 

Ultima oră