inspectoratul școlar județean sibiu dispare. apare o nouă formă de organizare din 2025

Recentul Ordinul al Ministerul Educației, prin care se reorganizează inspectoratele școlare din România, a stârnit o serie de interpretări privind desfiinţarea ISJ-urilor.  Direcțiile județene de învățământ preuniversitar le vor lua locul, inclusiv ARACIP.

Ministerul Educației a stabilit, printr-un Ordin, publicat în 15 februarie 2024, în Monitorul Oficial, că inspectoratele școlare județene vor fi reorganizate anul următor, până în 30 mai. Prevederea se regăsește și în noua lege a educației, care a intrat în vigoare în septembrie 2023, însă reorganizarea inspectoratelor a fost inițial amânată. Locul acestora va fi luat de direcțiile județene de învățământ preuniversitar, potrivit Hotnews.

Odată cu înlocuirea vechilor inspectorate cu noile direcții județene de învățământ, se vor înființa și birouri județene ale Agenţiei Române pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP), conform Ordinului 3069.

Se înfiinţează Direcţiile Judeţene de Învăţământ Preuniversitar (DJIP) ca servicii publice deconcentrate, aflate în subordinea Ministerului Educaţiei, cu personalitate juridică, prin reorganizarea Inspectoratelor Şcolare Judeţene, se arată în Ordin.

La Sibiu, Inspecția Școlară trece la biroul județean al ARACIP

In ciuda speculaţiilor apărute în mass-media privind desfiinţarea inspectoratelor, Inspectorul și Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Școlar Județean Sibiu, Constantin Dincă, a ţinut să precizeze că acestea „Se reorganizează, nu se desființează.  În conformitate cu legea, unde se menționează care sunt structurile descentralizate la nivel județean, Inspecția Școlară ar trece la biroul județean al ARACIP.  Partea de Inspecție Școlară nu va mai aparține de Direcția Județeană de Învățământ. Noi ne vom ocupa de partea de resurse umane, de rețea școlară și de activități extraşcolare”.

Intrebat cum se raportează la noile schimbări ce se vor derula, inspectorul Dincă a răspuns prompt: „Așteptăm organigrama. Unde e lege, nu e tocmeală”.

Conform Ordinului publicat, noile direcţiile judeţene preiau, pe bază de protocol, activităţile inspectoratelor şcolare şi Caselor Corpului Didactic, după caz, şi se subrogă în toate drepturile şi obligaţiile acestora, inclusiv prin preluarea tuturor bunurilor mobile şi imobile aflate în administrarea sau, după caz, în proprietatea acestora.

Personalul instituţiilor reorganizate este preluat prin transfer sau va susţine concurs

În lege se arată că angajații de la inspectoratele școlare județene vor fi detașați la birourile ARACIP. Vizați sunt titularii care au cel puțin doi ani de activitate.

„Doar cei „care au calitatea de titulari în sistemul de învățământ preuniversitar cu experiența de minimum 2 ani în activitatea de inspecție școlară, care vor desfășura operațiuni legate de înființarea, organizarea și funcționarea ARACIP și a birourilor județene” și-ar păstra veniturile, potrivit ordinului.

DJIP este condusă de un director general şi directori generali adjuncţi, numiţi prin ordin al ministrului educaţiei, în urma susţinerii unui concurs de selecţie organizat de Ministerul Educaţiei, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului educaţiei.

Printre atribuţiile noilor direcţii, sunt prevăzute următoarele: coordonează, monitorizează şi evaluează împreună cu instituţiile naţionale aferente, activitatea CJRAE/CMBRAE, a birourilor teritoriale ale ARACIIP şi a CCD-urilor; coordonează admiterea în licee, evaluările naţionale şi concursurile şcolare la nivelul unităţilor de învăţământ din judeţ.

In Ordin se precizează că în actele în care a fost folosită vechea denumire „inspectorat şcolar judeţean…”  se va citi ,,Direcţia Judeţeană pentru Învăţământ Preuniversitar”.

Odată ce noul Ordin a intrat în vigoare, vor fi înființate Agenții Române pentru Asigurarea Calităţii şi Inspecţie în Învăţământul Preuniversitar (ARACIP).

Ultima oră

Comentariul meu