salvamontiștii sibieni își riscă viața pentru un salariu de 3.200 de lei. „la noi nu prea există concediu când vrei” (video)
Sursa foto: ARHIVĂ

Directorul Serviciului de Salvamont Sibiu, Dan Popescu, a vorbit în cadrul emisiunii „Ora locală”, despre cât câștigă un salvator de vieți și cât de complicat este să îți iei concediu când ai o astfel de meserie.

YouTube video

Salvamontiștii sibieni primesc zeci de solicitări în fiecare sezon, atât vara când drumeții se aventurează pe traseele montane din Munții Făgăraș, cât și iarna când se schiază pe pârtii. Optsprezece salvamontiști sibieni sunt cei care salvează în fiecare an viața a zeci de persoane. Dintre cei 18, salvatori montani, în plin sezon patru sunt la baza din Bâlea și patru la cea din Păltiniș.

Dan Popescu a mărturisit că un salvator novice câștigă 3.200 de lei, iar un salvamontist o gradație maximă ajunge să primească 6.400 de lei. Salvatorii montani primesc și o diurnă, care la final de lună se estimează la aproximativ 1.000 de lei. „Un salvator montan cu gradația cea mai mică are 3.200 de lei net, vechimea cea mai mică în salvamont și în câmpul muncii. Avem o diurnă pentru intervenții sau zile de patrulare de 85 de lei pe zi. Maxim fac undeva la 14 zile de patrulare. ajungi să zici undeva la 4.500 de lei, poate cu diurna aceea de efort pe lună. Un salvamontist care are experiența maximă de vechime, gradație maximă în Salvamont ajunge la 6400 de lei”, a spus directorul Serviciului de Salvamont Sibiu, Dan Popescu.

 

 

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. 3200 lei in Sibiu. Sunt judete, precum si Caraș-Severin, unde sunt voluntar de 30 de ani, in care un salvator montan – “salvamontist”, castiga 2300 lei…iar criteriile de gradatie se bazeaza doar pe anii lucrati in Salvamont, nicidecum cel al competentelor dobandite in urma specializarilor facute. Este un haos penibil in ceea ce priveste drepturile si statutul salvamontistului…fiecare judet isi face jocurile in functie de cei ce conduc judetul.