moare în închisoare alexei navalny, simbolul opoziției față de putin
Navalny a fost văzut în public cu o zi înainte de moartea sa, în timpul unei audieri judiciare prin videoconferință.

Alexei Navalny, liderul opoziției ruse și un critic vocal al președintelui Vladimir Putin, a murit într-o închisoare de maximă securitate din regiunea arctică Yamalo-Nenets, potrivit presei internaționale.

Navalny, care fusese o țintă constantă a regimului Putin pentru mai bine de un deceniu, încercând să-l reducă la tăcere prin intimidare și chiar otrăvire în 2020, a fost închis după ce s-a întors în Rusia în 2021. Moartea sa a fost anunțată de serviciile penitenciare, care nu au oferit detalii despre cauza decesului. Navalny și-a pierdut cunoștința și a murit după ce s-ar fi simțit brusc rău în urma unei plimbări în incinta închisorii.

Această pierdere survine într-un moment tensionat, cu Rusia încercând să intimideze Europa și cu Ucraina luptând să rupă frontul, în timp ce sprijinul militar al SUA este pus sub semnul întrebării. Navalny îndeplinea mai multe sentințe care l-ar fi ținut în închisoare până cel puțin în 2031. Ultima dată a fost văzut în public cu o zi înainte de moartea sa, în timpul unei audieri judiciare prin videoconferință, în care a făcut glume din spatele gratiilor.

YouTube video

Reacția internațională a fost rapidă, cu lideri politici din întreaga lume care au acuzat guvernul rus de moartea sa. Kremlinul, prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dimitri Peskov, a calificat acuzațiile occidentale drept “furioase și inacceptabile”.

Circumstanțele morții lui Navalny încă se investighează, iar unii sugerează că ar fi putut suferi un atac cerebral. Ivan Zhdanov, directorul Fundației Anticorupție a lui Navalny, a declarat că moartea liderului lor poate fi considerată doar un asasinat, subliniind convingerea lui Navalny că regimul Putin îl considera mai periculos mort decât viu.

Cine era Alexei Navalny

Navalny a fost o figură emblematică a opoziției ruse, luptând împotriva corupției și a abuzurilor guvernamentale. În august 2020, a fost otrăvit cu agentul neurotoxic Novichok, un act pe care mulți l-au atribuit direct Kremlinului. După ce a fost tratat în Germania, Navalny a ales să se întoarcă în Rusia în ianuarie 2021, unde a fost imediat arestat. De atunci, a fost ținta mai multor procese care au fost larg criticate ca fiind politice, menite să-l țină departe de orice activitate politică și să reducă la tăcere opoziția.

Moartea sa marchează un moment semnificativ în istoria recentă a Rusiei, subliniind riscurile pe care le presupune opoziția față de regimul Putin. Navalny a devenit un simbol al rezistenței împotriva corupției și a autoritarismului, iar moartea sa în detenție ridică întrebări serioase despre starea drepturilor omului și a libertății de exprimare în Rusia. În ciuda represiunilor, Navalny și-a menținut spiritul combativ, devenind o inspirație pentru mulți ruși și pentru comunitatea internațională, care acum îl plânge și îi comemorează moartea.

Ultima oră

Comentariul meu