înșelătoriile în mediul online iau amploare la sibiu. ivancea: „nu suntem pregătiți să facem față acestui gen de faptă”

Înșelătoriile în mediul online au reprezentat un alt subiect de discuție în cadrul conferinței de presă organizată vineri de IPJ Sibiu. De asemenea, au fost amintite și cazuri în care personalități publice din Municipiu s-au confruntat cu furtul identității pe una dintre cele mai mari rețele sociale.

Șeful Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Sibiu, Tiberiu Ivancea, susține că înșelătoriile în mediul online au devenit tot mai recurente și este de părere că „noi, ca societate, nu suntem pregătiți să facem față acestui gen de faptă”. „Se remarcă o creștere a numărului de înșelăciuni, nu cele clasice ci în mediul online, cu privire la vânzarea a diverse bunuri. Sunt foarte ușor de comis de către autori și încă noi, ca societate, nu suntem pregătiți să facem față acestui gen de faptă. Sunt și operațiuni financiare frauduloase, dar nu sunt încasate ca și înșelăciune” a declarat Ivancea.

IPJ Sibiu dispune de cinci polițiști judiciari pe această ramură a infracțiunilor online și își dorește ca în viitorul apropiat să creeze o întreagă structură în acest sens. „În momentul de față, la nivelul reședinței, lucrează cinci polițiști judiciari pe acest gen de fapte și în perioada viitoare intenționăm să creăm o structură, ei fiind acum doar un compartiment. Încercăm să ne pregătim mai bine. Ei au urmat cursuri de formare profesională pentru combaterea acestui gen de infracțiuni. Încercăm să încheiem și protocoale cu o firmă specializată în domeniul IT”, a Șeful Inspectoratului Județean de Poliție (IPJ) Sibiu.

Ivancea îi sfătuiește pe cei înșelați în mediul online sau cei care ajung să fie victimele furtului de personalitate și a conținutului fals pe facebook să apeleze la Poliție. „Să se adreseze poliției cu precizarea că de la caz la caz aceste fapte pot fi încadrate, sau nu, ca infracțiuni. Colegii, la rândul lor, sesizează Facebook-ul, dar pe canale oficiale. Facebook-ul analizează situația respectivă și în funcție de ce contată iau măsuri, eventual va fi închis acel cont fals”, a explicat acesta.

Mai mult, acesta a amintit că au fost sesizări și de către persoane cunoscute cărora le-au fost „furate” paginile de facebook și au fost publicate informații cu conținut fals.

 

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu

  1. Voi nu sunteti pregatiti de nimica incapabililor!!!!Va fug infractorii de sub nas trebuie sa ii prinda Politia altor state.Sunt uscisi rapiti oameni(cazul Angelicai) habar nu aveti …jandarmul ucis la consulat iarasi nici o treaba plus multe astfel de cazuri care nu au fost mediatizate si de care nu stim.Eu nu stiu mai Ivanceo cum de nu ti-e rusine sa mai dai interviuri in presa!!!!!