filarmonica din belgrad în colaps. managementul defectuos i-a dus pe artiști în pragul disperării: ”viața noastră cu aceste salarii este extrem de modestă”

Muzicienii Filarmonicii din Belgrad avertizează că ansamblul este în pragul prăbușirii, cea mai grea situaţie din ultimii 100 de ani şi cer sprijinul publicului printr-o scrisoare deschisă.

În cadrul unui concert de vineri, 9 februarie 2024, cu prilejul sărbătoririi Centenarului, muzicienii Filarmonicii din Belgrad au citit publicului o  scrisoare în care au arătat poziția lor dificilă, precum și problemele organizatorice și materiale care rămân nerezolvate de multă vreme.

Scrisoarea pe care a citit-o membrul orchestrei spunea, pentru început: „Dragă public, în viața de o sută de ani a acestei orchestre, a noastră și a dumneavoastră, a existat tot ce poate suporta un secol. În fiecare vineri, în prezența dumneavoastră, muzicienii Filarmonicii din Belgrad scriu noi pagini de istorie, cu scopul de a lăsa o moștenire culturală generațiilor viitoare”

Muzicienii au adăugat: „Așa cum vă împărtășim realizările noastre artistice, simțim obligația și responsabilitatea de a împărtăși cu voi ceea ce ne îndepărtează din ce în ce mai mult de viitorul sigur al acestei orchestre în fiecare zi. Chiar și după mai bine de doi ani de la moartea lui Ivan Tasovac ( fostul manager- n.r.), Filarmonica din Belgrad este în situaţia de a sărbători centenarul cu cele mai mici salarii ale muzicienilor de orchestră din regiune, cu un buget rușinos de mic an de an, fără director, fără publicitate, cu o uniformă de concert neînnoită de zece ani și fără convingeri ferme că noua noastră sală va fi construită.”

Membrii Filarmonicii dezvăluie sacrificiile şi greutăţile cu care se confruntă artiştii

„Ceea ce aproape nimeni nu știe este că educația unui muzician profesionist durează în medie șaisprezece ani și este una dintre cele mai scumpe de la Universitate, pentru că este individuală. Concurența la audițiile Filarmonicii din Belgrad este acerbă și muzicienii de top nu reușesc să se angajeze de mai multe ori, pentru că mereu apare cineva și mai bun. Că această meserie necesită pregătire și practică zilnică, indiferent de câți ani o faci”, mai spun artiștii.

Ce cer muzicienii Filarmonicii din Belgrad

„ Existențial, viața noastră cu aceste salarii este extrem de modestă. Din punct de vedere artistic, viețile noastre sunt foarte bogate. Noi, filarmonicii, trăim pentru aplauze, dar, din păcate, nu trăim din aplauze. De aceea, vom cere statului să majoreze salariile muzicienilor Filarmonicii din Belgrad, să ridice bugetul necesar atingerii obiectivelor noastre ulterioare și să construim o nouă clădire care să facă numele Filarmonicii din Belgrad și numele acesteia, o instituție mai vie și mai prezentă în următoarea sută de ani ” .

 Membrii Filarmonicii au făcut apel la susţinerea publicului

În sfârșit, dacă doriți să ne susțineți, vă invităm să scrieți Ministerului Culturii, în câteva cuvinte, ce înseamnă pentru dumneavoastră Filarmonica din Belgrad și să faceți apel în felul dumneavoastră ca cererile noastre să fie ascultate și respectate.”

Ca răspuns la scrisoare, directorul Filarmonicii, Darko Krstić a spus că „rezolvarea cererilor prezentate în declarație este deja în curs de implementare şi rezolvarea va fi inițiată foarte curând”.

La Sibiu, Sindicatul Artiștilor Instrumentiști ai Filarmonicii ameninţă cu greve

In timp ce Muzicienii Filarmonicii din Belgrad se tem de o prabuşire a ansamblului lor şi cer susţinerea publicului, Sindicatul Artiștilor Instrumentiști  din Sibiu au ameninţat, în repetate rânduri, cu declanșarea unor  greve generale, pe o perioadă nedeterminată,  dacă managementul instituției dar și Consiliul Județean Sibiu nu vor găsi soluții, derulând chiar un boicot, la început de spectacol, în cursul acestei luni.filarmonica din belgrad în colaps. managementul defectuos i-a dus pe artiști în pragul disperării: ”viața noastră cu aceste salarii este extrem de modestă”

Membrii sindicatului se plângeau, în revendicările lor, că sunt exploatați de conducerea instituției și că nu au timp să repete pentru concerte:

„Prezența la spectacol reprezintă muncă suplimentară potrivit prevederilor Codului Muncii (art. 120 din Legea 53/2003) iar munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, iar salariații nu și-au exprimat acordul. În egală măsură conducerea instituției nu acordă lucrătorilor repaosul săptămânal, respectiv 48 de ore consecutive pentru simplu motiv că se pun concerte și spectacole.

„Lucrătorii Filarmonicii de Stat Sibiu sunt exploatați cu bună știință de către conducerea instituției, nu se respectă prevederile legale cu privire la timpul de muncă, timpul de odihnă, evidența orelor de muncă și suplimentar lucrate”, susţineau aceştia.

CITIȚI ȘI: Managerul Filarmonicii din Sibiu nu cedează la presiunea sindicaliștilor și nu demisionează. Lupeș: „Cui nu îi convine, să plece” (video)

filarmonica din belgrad în colaps. managementul defectuos i-a dus pe artiști în pragul disperării: ”viața noastră cu aceste salarii este extrem de modestă”

Negocierea contractului colectiv de muncă pare însă să fie îngreunată din cauza sindicaliștilor. (DETALII AICI) Managerul Filarmonicii de Stat din Sibiu a explicat de ce nu se poate semna contractul colectiv de muncă (DETALII AICI). „La aceeași masă stăm. Ce se întâmplă la acea masă, e greu să vă povestesc”, a spus joi managerul Cristian Lupeș, într-oc conferință de presă (detalii aici).

Ultima oră

Participă la discuție

1 Commentariu