un test de sânge ar putea prezice demența cu 10 ani înainte de apariția simptomelor

Un studiu recent, realizat de cercetători din Marea Britanie și China, a identificat o serie de proteine din sânge care pot prezice diverse forme de demență cu mai mult de 10 ani înainte de apariția simptomelor, scrie news.ro

Au fost analizate 52.645 de probe de sânge de la persoane care nu prezentau semne de demență la momentul respectiv.Au fost identificate 1.463 de proteine asociate cu demența.

Persoanele cu niveluri mai ridicate ale proteinelor GFAP, NEFL, GDF15 și LTBP2 aveau un risc semnificativ mai mare de a dezvolta demență.

Diagnosticarea precoce a demenței ar permite inițierea tratamentului mai devreme, îmbunătățind calitatea vieții pacienților.

Un test de sânge simplu ar fi mai accesibil și mai puțin costisitor decât scanările cerebrale.

Rezultatele studiului necesită validare independentă.Nu există încă un test de sânge bazat pe descoperirile studiului disponibil publicului.

Acest studiu este un pas important către un test de sânge precis pentru demență. Dezvoltarea unui astfel de test ar avea un impact semnificativ asupra sănătății publice, oferind o perspectivă mai bună pentru pacienții și familiile lor

Ultima oră

Comentariul meu