a început plata burselor de merit. pentru prima dată primesc şi elevii de clasa a v-a

Banii de burse, pentru elevii din sistemul de învăţămant preuniversitar de stat, au fost virați către inspectorate și școli  și au început să fie plătiți din data de 15 februarie 2024. Pentru prima dată primesc bursă şi elevii de clasa a V-a.

Procedura prevede ca, până la data de 20 a lunii, școala să transmită lunar la inspectoratele şcolare judeţene sumele estimate pentru plata burselor aferente lunii în curs, precum și numărul de beneficiari pe categorii de burse, potrivit unei adrese a Ministerului Educației.

Bursa de merit, pe care au beneficiat până acum 460.000 de elevi, va fi primită și de mii de copii de clasa a V-a, începând cu această lună și ar urma să fie în valoare de 352 de lei, la fel ca şi pentru toţi ceilalţi.

Se iau în calcul mediile provizorii ale elevilor de clasa a V-a, în funcție de care primii 30% dintre aceștia vor primi, în ordine descrescătoare, bursele de merit.

Calculul se face pe baza mediei aritmetice a tuturor notelor obținute până în 22 decembrie 2023, ultima zi a modulului doi de cursuri, o formulă ce implică numărul de zile de cursuri și numărul de zile de vacanță.

Bursele se acordă şi pentru cei cu media 9,50, chiar dacă nu se încadrează pe listă, după epuizarea acestui procent.

În martie, pe data de 15, bursele care se vor plăti vor fi aferente lunii februarie, în care elevii din țară au vacanța mobilă așezată diferit în calendar, în funcție de județ.

Prin urmare, cuantumurile vor fi diferite, condiționate de o formulă de calcul în funcție de numărul de zile de școală.

Sunt aproape 1,290 milioane de elevi cu burse în acest an școlar, dintre care peste 461.000 cu burse de merit și peste 738.000 cu burse sociale.

Cuantumul minim al burselor şi criteriile de acordare

Bursă de excelenţă olimpică I: între 750 și 3000 lei

Bursă de excelenţă olimpică II: 700 lei

Bursă de merit : 450 lei

Bursă socială: 300 lei

Bursă pentru mame minore: 700 lei

Bursă tehnologică: 300 lei

Valoarea burselor poate fi suplimentată prin decizii ale consiliilor de administrație ale unităţilor de învățământ, în funcție de bugetul alocat de primării, după cum se arată în noua procedură.

Elevii de la școlile private și cele confesionale nu au primit nicio bursă de excelență sau socială, la care au dreptul prin regulamentul în vigoare.  Nici elevii de la liceele militare nu au primit vreo bursă de la începutul anului școlar, fiind aşteptate noi reglementări în acest sens.

Bursele de merit se acordă pentru:

Cel puțin 30% dintre elevii din fiecare clasă de gimnaziu/liceu din unitatea de învățământ, astfel:

-30% dintre elevii din fiecare clasă, mai puțin elevii din clasa a V-a și din clasa a IX-a, în ordinea descrescătoare a mediilor generale anulate

-listele vor fi extinse să îi cuprindă și pe toți elevii cu medii generale anuale mai mari sau egale cu 9,50

-30% dintre elevii fiecărei clase a V-a, în ordinea descrescătoare a mediilor calculate ca medie aritmetică (2 zecimale, fără rotunjire), a notelor din primele două intervale de învățare a anului școlar

-listele trebuie să cuprindă și toți elevii cu medii mai mari sau egale cu 9.50

Ultima oră

Comentariul meu