declin demografic în românia. avem cel mai mic număr de nou născuți din ultimii 145 de ani

România a atins un nou record negativ la natalitate. Potrivit datelor statistice, în primele 3 luni  din anul 2023 s-au născut 73.000 de copii, cel mai mic număr din ultimii 145 de ani. Puțin peste 150.000 de copii au venit pe lume în întreg anul 2023, situație întâlnită doar în anul 1924.

Datele furnizate de Institutul Național de Statistică relevă o situație demografică îngrijorătoare pentru România – numărul persoanelor decedate în luna decembrie 2023 este aproape dublu decât cel al nou-născuților.

Conform INS, în ultima luna din 2023, s-au născut 11.431 de copii, iar numărul deceselor a fost de 21.917 de persoane.

Datele furnizate de Comisia Europeană arată că România va fi printre țările care vor resimți cel mai puternic declinul demografic asupra sistemului de pensii și sistemului de sănătate – în condițiile în care România pierde la fiecare 10 ani un milion de locuitori.

“Această scădere a populației este rezultatul unui complex de factori, printre care se numără migrația și raportul dintre natalitate și mortalitate. Reducerea numărului populației active exercită o presiune crescută asupra forței de muncă, afectând direct economia”,  susţine Corina Creţu, membru al Parlamentului European, într-o postare pe Facebook.

“Numărul contribuabililor scade, iar procesul accelerat de îmbătrânire a populației amplifică solicitările asupra sistemului de pensii – cu consecințe serioase asupra sustenabilității financiare a acestuia”, precizează Corina Creţu.

Populaţia rezidentă adultă (cuprinsă între 15 şi 64 ani), din mediul urban, va fi de 4,5 milioane persoane în anul 2060 (cu 2,7 mil. persoane mai puţine decât în prezent), după cum prognozează INS.

În mediul rural, acelaşi segment de populaţie va fi de 3,37 mil. persoane, cu 2,3 mil. persoane mai puţine decât în prezent.

Ultima oră

Comentariul meu