In urmă cu câteva zile, Consiliul și Parlamentul European au ajuns la un acord asupra propunerii Comisiei Europene, din septembrie 2023, de a de a crea un nou card european pentru persoane cu handicap și un card european de parcare îmbunătățit.
Directiva introduce un card pentru persoane cu handicap la nivelul UE și reînnoiește cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități, pentru a se asigura că, atunci când călătoresc în afara ţării, persoanele au acces la aceleași condiții speciale ca și cei care locuiesc în acel stat membru, inclusiv accesul la parcare.
Deputații recomandă ca aceste carduri să fie disponibile în formate fizice și digitale, eliberate gratuit, cu un card de handicap eliberat în termen de 60 de zile și un card de parcare în termen de 30 de zile de la aplicare. Aceștia introduc și opțiunea de a solicita o versiune digitală a cardului de parcare, care să fie gata în 15 zile.
Ambele carduri vor fi pentru cetățenii UE ale căror statut și drepturi de handicap sunt recunoscute de statul membru în care locuiesc, membrii familiei acestora și cei care îi însoțesc sau îi asistă şi inscripţionate în limbajele semnelor naționale, internaționale, braille, limbaj ușor de înțeles pentru toţi.
Odată confirmate și adoptate oficial de ambele instituții, statele membre UE vor avea la dispoziție 2,5 ani pentru a-și adapta legislația națională și 3,5 ani pentru a aplica directiva.
Deputații solicită statelor membre, inclusiv României, să crească gradul de conștientizare cu privire la Cardul european pentru persoanele cu dizabilități și la Cardul european de parcare pentru persoanele cu dizabilități, inclusiv prin crearea unui site web cu informații despre modul de obținere, utilizare și reînnoire a cardurilor în toate limbile UE și naționale.
Folosind cardul, persoanele cu dizabilități ar trebui să aibă acces la aceleași condiții speciale și tratament preferențial ca și rezidenții țării pe care o vizitează.
Țările UE oferă de obicei condiții speciale atunci când se utilizează transportul public și tratament preferențial la evenimente și activități culturale, de agrement și sportive. De exemplu, când vizitați un muzeu sau când participați la un concert.
Avantajele sunt diferite de la un stat membru la altul și pot include: intrare liberă; preţuri reduse; acces prioritar; asistenţă personală; braille sau ghiduri audio; ajutoare de mobilitate; animale de asistență.