cătălina costache despre primele acțiuni ale fundației polisano și când a avut loc „declicul”: „mi se părea o nebuloasă totală partea de ong-uri” (video)

Cătălina Costache, directorul executiv al Fundației Polisano, a mărutrisit unde a fost „declicul”, după ce a acceptat provocarea lansată de un medic, respectiv de a conduce organizația neguvernamentală, care până în prezent a salvat aproximativ 500 de copii diagnosticați cu afecțiuni grave de inimă.

YouTube video

Cătălina a povestit cum zona de ONG  a venit absolut printr-o întâmplare, la o masă la care se afla cu mai mulți medici, inclusiv cu unul dintre membrii fondatori ai Fundației Polisano. Inițial a refuzat categoric propunerea, însă mai apoi s-a hotărât să accepte până când va fi găsit un alt director. De 9 ani de zile, Cătălina Costache este în continuare cea care conduce Fundația Polisano.

Medicul care era așezat lângă mine m-a întrebat cu ce mă ocup, i-am povestit ce făceam în Franța și după aceea a zis a găsit noul director al fundației. Am zis nu, am refuzat de mai multe ori pentru nu aveam deloc experiență în ONG-uri și mi se părea o nebuloasă totală partea asta de ONG-uri și mi se părea sunt atâtea lucruri de rezolvat în sistemul medical din România, încât nici nu știam de unde o apuc, mai ales mi se spusese cumva am mână liberă. După aceea am acceptat, până urmau să găsească pe altcineva. Acum pot spune că sunt de 9 ani la Fundația Polisano. Acum suntem două în echipa permanentă, dar 7 ani am lucrat singură cu voluntarii”, povestește Cătălina Costache.

Prima acțiune a Fundației Polisano a fost în colaborare cu Crucea Roșie au fost donate pachete de sărbători copiilor internați la Pediatrie. De asemenea, au pregătit și jocuri care au pus zâmbete pe fețele celor mici. „Este minunat aduci un zâmbet sincer pe chipul unui copil. Copiii nu mint. Da, a fost o acțiune foarte mică, dar cred a fost un declic. Și bineînțeles știam deja ce vrem facem. Asta era o acțiune anexă. Noi ne planificasem de la început, ne programasem realizăm operații pe inimă pentru copii, pentru era una dintre problemele mari identificate în România și aveam o parte din soluție”, a spus Cătălina Costache, directorul Fundației Polisano.

Cea mai mare satisfacție a Cătălinei este atunci când aude vești de la copiii operați, chiar și după mai mulți ani de zile. „Cred partea cea mai frumoasă din ceea ce facem noi este să ai, după un an, doi, șapte, câteodată vești de la părinți și vezi copilul care a crescut, care e adolescent. Este fantastic să-l vezi este cu totul integrat în societate și, mai ales, face sport”, spune directorul fundației.

cătălina costache despre primele acțiuni ale fundației polisano și când a avut loc „declicul”: „mi se părea o nebuloasă totală partea de ong-uri” (video)

Începutul a fost unul plin de provocări, însă tot timpul au fost găsite soluții, ca acum Fundația Polisano să se bucure de aproximativ 500 de vieți salvate. „La început, operațiile se realizau la Spitalul Polisano. De aici numele nostru în urmă era proiectul doctorului Vonica și mai mulți ani de zile s au realizat doar la Spitalul Polisano, cu echipele din străinătate care veneau din Anglia, Suedia și Germania. După aceea a intervenit pandemia. Au fost mai multe schimbări și la nivel de personal. Nu am mai putut realiza, cu toată bunăvoința noastră aceste intervenții la Polisano și atunci a trebuit lucrăm cu mai multe spitale din țară care și au-asumat acest gen de operații”, a mai povestit Cătălina Costache.

Citește și: Povestea de viață a Cătălinei Costache. A lăsat Franța pentru Sibiu și a salvat viața a aproape 500 de copii. „Atunci mi se părea că renunțăm, că dăm cu piciorul” (video) 

 

 

 

Ultima oră

Comentariul meu