trei mercenari români morți și zeci de răniți în confruntări cu rebelii din congo. recruții medieșeanului potra sunt în siguranță
foto AP News

Trei cetățeni români au fost uciși, iar alți 20 au fost răniți grav în confruntări violente cu rebelii din estul Republicii Democrate Congo, la granița cu Rwanda, scrie Fanatik. Victimele făceau parte din grupul de mercenari condus de Horațiu Potra, un veteran al Legiunii Străine cu experiență în operațiuni militare din Africa.

OradeSibiu a luat legătura cu unul dintre reprezentanții Asociației Ralf, deținută de medieșeanul Horațiu Potra, care a confirmat faptul că în zonă sunt probleme de mai multe zile. Recruții lui Potra sunt în siguranță.

„Este vorba despre cetățeni români care se aflau în Republica Congo în baza unor angajamente financiare private și atunci statul român în afara unei consultanțe consulară normală nu este implicat în niciun fel în acest caz”, a spus Constantin Mihai, purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Incidentul tragic a avut loc în timpul unui conflict între mercenarii lui Potra, care sprijină guvernul congolez, și rebelii din gruparea M23. Mercenarii au fost încercuiți de rebelii M23 în estul țării, aproape de granița cu Rwanda, ceea ce a dus la o confruntare sângeroasă.

Aproximativ 90% dintre membrii companiei lui Potra sunt români, majoritatea foști militari sau veterani ai Legiunii Străine.

Gruparea M23 a provocat numeroase victime în ultimele săptămâni, ucigând 20 de persoane și forțând zeci de mii de oameni să-și părăsească locuințele. Acest incident tragic evidențiază riscurile implicate în activitatea de mercenariat și complexitatea conflictului din estul Republicii Democrate Congo.

Cine este Horațiu Potra și de ce se află în Congo

La 53 de ani, Horațiu Potra, român originar din Mediaș, are o istorie variată în domeniul militar. A fost membru al Legiunii Străine și în anii ’90 a lucrat ca gardă de corp pentru emirul Qatarului. Mai apoi, și-a desfășurat activitatea în Republica Centrafricană, unde s-a ocupat de antrenarea corespunzătoare a gărzilor de corp ale președintelui țării.

Ultima oră

Comentariul meu