De la voluntar la salvamontist de meserie. Șeful Salvamont Sibiu dezvăluie profilul celor ce se dedică acestei pasiuni (video)

Dan Popescu, șeful Salvamont Sibiu a dezvăluit la „Ora Locală”, emisiune online produsă de Ora de Sibiu, complexitatea și necesitatea serviciilor de salvare montană în zonele intens frecventate din județ precum Bâlea Lac și Păltiniș. „Activitatea este non-stop, indiferent de sezon”, a explicat Popescu, insistând asupra angajamentului echipei sale față de siguranța turiștilor pe Transfăgărășan și alte zone montane din județul Sibiu.

[brid video=”1550922″ player=”38897″ title=”Seful Salvamont Sibiu despre cum devii salvamontist” duration=”296″ description=”undefined” uploaddate=”2024-02-07″ thumbnailurl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1550922_th_65c40722afab6_1707345698.jpg” image=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/snapshot/1550922_sd_65c40722afab6_1707345698.jpg” contenturl=”https://cdn.brid.tv/live/partners/15671/sd/1550922.mp4″ width=”16″ height=”9″]

De la voluntar la profesionist

Pe lângă profesioniștii angajați, în număr de 19, Salvamont Sibiu se bazează și pe contribuția voluntarilor, având în prezent 14 voluntari atestați și 12 voluntari aspiranți. Dan Popescu a explicat procesul prin care un voluntar aspirant poate deveni un salvamontist atestat, începând cu necesitatea unui bagaj minim de cunoștințe în alpinism și schi, urmat de doi ani de practică și formare în cadrul serviciului. Acest parcurs include participarea la școli de formare și evaluări, culminând cu obținerea atestatului de salvamontist.

„Un voluntar aspirant trebuie să vină cu un bagaj minim de cunoștințe, de exemplu, să cațere gradul 5 cap coardă și să știe să schieze pe o pârtie roșie. De acolo, noi îl învățăm în doi ani de zile ce înseamnă partea de salvare montană, care diferă un pic față de alpinismul clasic sau schiatul clasic,” .

Dan Popescu, director Salvamont SIbiu

Importanța voluntarilor este subliniată de diversitatea profilurilor acestora, de la medici la ingineri și arhitecți, toți uniți de pasiunea pentru munte și dorința de a ajuta. Cu toate acestea, Dan Popescu a menționat că nu toți voluntarii aspiranți își finalizează formarea, deoarece activitatea de salvare montană implică provocări semnificative, inclusiv intervenții în condiții meteorologice extreme.

Dan Popescu a remarcat că procesul de a deveni un salvamontist atestat este asemănător cu rezidențiatul în medicină, necesitând dedicație, practică și o învățare continuă. Deși provocările sunt semnificative, satisfacțiile sunt pe măsură, salvarea vieților și asigurarea siguranței montane fiind recompensele supreme ale acestui efort.

Salvamont Sibiu își extinde astfel apelul către comunitate pentru a atrage noi voluntari dornici să îmbrățișeze provocările și satisfacțiile salvării montane. Interviul complet poate fi urmărit aici pe Ora de Sibiu, oferind o perspectivă profundă asupra muncii vitale desfășurate de Salvamont Sibiu.

Ultima oră