risc însemnat de avalanșă marți în munții făgăraș
foto: arhivă

Stratul de zăpadă instabil de la suprafață, combinat cu temperaturile în creștere, creează un risc însemnat de avalanșă la altitudini de peste 1800 m.

La peste 1800 m: În partea superioară a stratului se menține stratul cu rezistență redusă, care măsoară pe alocuri 25-30 cm, depus peste straturi mai vechi, mai stabile.

În zona crestelor se întâlnesc plăci de vânt cu rezistenţă scăzută, îndeosebi pe versanții estici și sudici. În profunzime rezistenţa stratului este în creștere, fiind intercalate mai multe cruste de gheaţă. În zonele adăpostite sunt prezente în continuare depozite şi troiene de zăpadă însemnate. Încălzirea vremii va aduce mâine temperaturi ușor pozitive la altitudini de peste 2000 m. Pe fondul insolației și a temperaturilor ridicate care se vor înregistra, se va produce o umezire a stratului de zăpadă în partea sa superioară. În special la supraîncărcări, pe pantele mai înclinate, stratul instabil de la suprafață poate fi dislocat, ducând la declanșarea de avalanșe de dimensiuni medii și izolat mari. Riscul va fi însemnat (3).

Sub 1800 m, Temperaturile vor continua să crească, mai accentuat în cursul zilei de mâine, ceea ce va duce la umezirea puternică a stratului în partea sa superioară. Pe pantele și văile cu depozite mai însemnate, mai ales la supraîncărcări, pe anumite pante mai înclinate, vor fi condiții pentru declanșarea unor avalanșe de dimensiuni mici și izolat medii, riscul fiind moderat (2).

Ultima oră

Comentariul meu