Peste 176 de mii de elevi din clasa a VIII-a au fost așteptați la simularea de la Evaluarea Națională 2024, dar nu toţi s-au prezentat. La Sibiu, 300 de elevi au fost absenţi la prima probă, din 5 febrarie 2024, de la Limba și literatura română.
La simulările din acest an, pentru Evaluarea Națională, lucrările au fost scanate în clase şi corectate pe platforma digitalizată, potrivit anunțului făcut de ministrul educaţiei, Ligia Deca.
„În plus, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații, printr-un click”, conform precizării făcute de ministru.
Unui profesor îi vor reveni pentru corectat aproximativ 50 de lucrări, de la simulările pentru Evaluarea Națională și Bac 2024, potrivit procedurii Ministerului Educației. În procedură se arată că profesorii pot evalua lucrările elevilor din laboratorul de informatică, din cancelarie, cabinetul disciplinei, precum și de acasă.
O altă diferență, pentru elevi, este că lucrarea nu va mai fi secretizată de ei sau de profesorii asistenți prin lipirea etichetelor, pentru că va fi secretizată automat, în momentul în care este scanată, în prezența elevilor, după menţionează Ligia Deca pe pagina sa de facebook.
Prin excepţie, lucrările de la simulări ale elevilor din școlile cu „acces limitat la Internet” vor fi scanate în alt centru de examen sau la comisia județeană de examen, iar în cazul în care platforma de evaluare digitalizată pică „se va interveni în timp real pentru suplimentarea resurselor sau identificarea și rezolvarea oricărei probleme”, conform Ghidului Ministerului Educaţiei.
Mai multe precizări despre corectarea digitalizată de la simularea pentru Evaluarea Națională 2024, precum şi răspunsuri la întrebările părinţilor şi ale elevilor, legate de Examenele de Simulare Naţională Şi Bacalaureat 2024, pot fi consultate în ghid .