isj sibiu le cere părinţilor să facă un triaj epidemiologic acasă, înainte de a trimite copiii la școală
Sursă foto: Raising Children Network

Elevilor și părinților de la școlile sibiene le-a fost comunicat, prin intermediul cadrelor didactice, începând cu data de 5 februarie 2024, conţinutul Instrucţiunii M.S. nr.1861 transmise de Inspectoratului Şcolar Judeţean, cu regulile privind educația sanitară în actualul context epidemiologic determinat de gripă.

În prezent, autoritățile au declarat stare de alertă epidemică pentru gripa sezonieră, iar, în acest sens, ministrul Educației, Ligia Deca le cere părinţilor să facă un triaj acasă înainte de a trimite copiii la școală, iar la intrarea în școală și grădiniță trebuie să mai existe un triaj zilnic.

Triajul epidemiologic în școli și grădinițe este, teoretic, un consult sumar al copilului pentru supravegherea stării de sănătate în colectivități, potrivit Institutului Naţional de Sănătate Publică. Doar medicii și asistentele din cadrul cabinetelor școlare, acolo unde acestea există, au calificarea și obligația să facă acest triaj. Cadrele didactice nu fac triaj epidemiologic – ele pot cel mult să supravegheze copii în timpul acestei acțiuni.

In plus, sunt menţionate  mai multe măsuri ce vor fi instituite la nivelul fiecărei unităţi de învăţămînt, cum ar fi: utilizarea măștilor de protecție de către cadrele didactice și eventual de către copii; informarea părinților și aparținătorilor legali privind semnele și simptomele de infecții respiratorii; recomandarea de izolare voluntară la domiciliu a celor depistaţi cu simptomatologie respiratorie; asigurarea materialelor necesare dezinfecției periodice a mâinilor și a suprafețelor; aerisirea periodică a încăperilor.

Ministerul Sănătății nu a declarat încă epidemie de gripă, dar avertizează că este posibil ca vârful infecțiilor respiratorii să fie atins în perioada următoare.

Ultima oră

Comentariul meu