Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu nu mai are fonduri pentru depistarea gratuită a HPV virus

Testarea Babeş-Papanicolaou şi, respectiv, examenul care detectează prezenţa virusului HPV se realizau, în mod gratuit,  pentru femeile din judeţul Sibiu,  prin centre de recoltare a materialului celular cervical, indiferent de calitatea de asigurat a acestora.

Potrivit unor surse din cadrul Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu, fondurile pentru derularea Programului Naţional privind depistarea  precoce, gratuită, a cancerului de col uterin s-au epuizat la sfârşitul anului trecut, în ceea ce priveşte testarea virusului HPV, dar poate continua pentru testarea Babeş-Papanicolaou, la un cost accesibil, de 40 de lei, pentru femeile prevăzute în eşantion. Totodată, nu se cunoaşte, deocamdată, dacă finanţarea Programului va fi reluată în cursul anului 2024.

Cu toate acestea, Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, o lansat,  în luna ianuarie 2024, o campanie de informare, educare și conștientizare privind importanța prevenirii prin vaccinare, diagnosticării precoce prin screening și tratării precoce a cancerului de col uterin, patologie cu impact negativ major asupra populației din România, cu accent pe vaccinarea populaţiei de fetiţe până în 15 ani şi mai puţin pe testarea femeilor adulte.

Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Sibiu nu mai are fonduri pentru depistarea gratuită a HPV virus

 

Iar, prin Ordinul MS nr. 3.120, din 12 septembrie 2023, au fost extinse categoriile populaționale care beneficiază de vaccinarea anti HPV: vaccinarea gratuită a fetelor şi băieţilor cu vârsta ≥ 11 ani și < 19 ani,  precum şi compensarea  cu 50% în cazul femeilor cu vârsta ≥ 19 ani și ≤ 45 de ani.

Conform datelor Sistemului european de informații cu privire la cancer (ECIS) al Centrului Comun de Cercetare, în 2022, România continua să înregistreze cea mai ridicată incidenţă (32,6 /‰00 femei, de 5 ori mai mult decat în Finlanda – 6,4 /‰00 femei) şi mortalitate prin cancer de col uterin în Uniunea Europeană (16,8/‰00 femei, de 8 ori mai mult decât Finlanda – 2,2/‰00 femei).

Ultima oră