D. S. P. Sibiu lansează Campania de informare "Nu lăsa depresia să-ţi controleze viaţa! Sănătatea ta mintală contează!"

Direcţia de Sănătate Publică Sibiu lansează Campania de informare „Nu lăsa depresia să-ţi controleze viaţa! Sănătatea ta mintală contează!”

Insitutul de Sănătate Publică va derula, în luna februarie, prin centrele judeţene de Sănătate Publică, o campanile dedicată adolescenţilor, cu scopul creșterii nivelului de informare și conștientizare privind problematica sănătății mintale (depresiei), conform comunicatului  de pe site-ul său.

Depresia, anxietatea și tulburările de comportament sunt printre principalele cauze de îmbolnăvire și dizabilitate în rândul adolescenților.

D. S. P. Sibiu lansează Campania de informare "Nu lăsa depresia să-ţi controleze viaţa! Sănătatea ta mintală contează!"

Este o afecţiune comună, cronică, recurentă și debilitantă, care conduce la afectarea funcționării din punct de vedere educațional, profesional și social. O treime dintre adolescenții care se prezintă la medicul de familie prezintă o tulburare emoțională, iar 14% sunt diagnosticaţi cu depresie.

La nivel global, unul din șapte tineri de 10-19 ani se confruntă cu o tulburare mintală, reprezentând 13% din povara globală a bolii la această grupă de vârstă, iar sinuciderea este a patra cauză de deces în rândul tinerilor de 15-29 de ani, se arată in nota de fundamnetare a campaniei.

În România, potrivit unui raport al UNICEF, aproape 33% dintre adolescenții români cu vârste cuprinse între 11 și 15 ani au raportat o dispoziție tristă de mai multe ori într-o săptămână, comparativ cu 13% în medie, în cele 45 de țări incluse într-un studiu al Organizației Mondiale a Sănătății.

D. S. P. Sibiu lansează Campania de informare "Nu lăsa depresia să-ţi controleze viaţa! Sănătatea ta mintală contează!"

Într-un studiu realizat în România în anul 2020, cu 10.114 adolescenți din toate județele țării (vârsta medie 17 ani), 48,9% dintre tineri au avut cel puțin o dată gânduri de suicid, 27,1% erau triști tot timpul și nu puteau scăpa de tristețe, 21,5% au avut perioade în care s-au simțit depresivi în ultimele șase luni. Într-un alt studiu comparativ se sublinia faptul că rata suicidului în România la adolescenții sub 15 ani este mai mare decât media europeană.

Scopul campaniei de informare privind sănătatea mintală și depresia la adolescenți este creșterea nivelului de informare și conștientizare a adolescenților și aparținătorilor acestora privind problematica sănătății mintale, în special a depresiei. Sloganul este: Nu lăsa depresia să-ți controleze viața! Sănătatea ta mintală contează!

Ultima oră

Comentariul meu

Publică