s-au scumpit tarifele notariale. creștere mai mare pentru un divorț, decât la o tranzacţie imobiliară

Un nou act normativ, emis de guvern, majorează tarifele onorariilor minimale pentru serviciile notarilor publici, care nu au fost actualizate de 13 ani.

În Monitorul Oficial, Partea I nr. 70 din 26 ianuarie 2024 au fost publicate Normele privind tarifele de onorarii minimale pentru serviciile prestate de notarii publici.

Noile tarife minime notariale, pentru o tranzacție imobiliară, se aplică din 26 ianuarie 2024 şi au o creştere de cel puţin 25 la sută. In cazul divorțurilor, creșterile de tarife sunt cuprinse chiar și între 50% si 140%.

Onorariile se stabilesc liber, între notarul public și solicitant, pentru acte și proceduri notariale, şi sunt enumerate în actul normative, cum ar fi: procedura autentificării; renunțarea la dreptul de proprietate și la un dezmembrământ al dreptului de proprietate; contractul de logodnă; contractul de comodat; contractul de închiriere; acordul parental în procedura divorțului; actul de lichidare între foștii soți (divorţ- n.r)

s-au scumpit tarifele notariale. creștere mai mare pentru un divorț, decât la o tranzacţie imobiliară

De pildă, în 2024, onorariile pentru autentificarea actelor translative ale dreptului de proprietate și de constituire a altor drepturi reale care au ca obiect bunuri imobile sunt: până la 20.000 lei – 2,2%, dar nu mai puțin de 230 lei şi pot ajunge la peste 600.001 lei – 6.405 lei + 0,6% pentru suma care depășește 600.001 lei.

 

s-au scumpit tarifele notariale. creștere mai mare pentru un divorț, decât la o tranzacţie imobiliară s-au scumpit tarifele notariale. creștere mai mare pentru un divorț, decât la o tranzacţie imobiliară

Ultima oră

Comentariul meu